Руски пирожки с извара и ябълки

Време за приготвяне: 70 min

Съставки за  12 порции

100 ml прясно мляко
30 g прясна мая
300 g пшенично брашно тип 550
1 яйце
25 g захар
1 щипка сол
200 g извара обезмаслена
2 жълтъка
100 g био ябълков мус
2 ябълки - кисели (около 250 g)
брашно за разточване
1 с.л. сладкарска сметана
хартия за печене

Начин на приготвяне

Допълнителна информация: (плюс времето за втасване)

1. Затопли леко млякото. Разтвори маята в три супени лъжици хладка вода. Добави 100 g брашно, млякото, яйцето, 1 ч. л. захар и сол и разбъркай добре. Покрий сместа и я остави за 15 минути на топло да втаса. След това с останалото брашно омеси тесто и го остави да втаса за още 30 минути.
2. Изцеди добре изварата в чиста кухненска кърпа.
3. Разбъркай останалата захар и ябълковия мус с един жълтък. Обели ябълките и отстрани семките, настържи ги на едро и ги прибави с бъркане.
4. Разточи тестото върху набрашнена повърхност на блат с дебелина 3 mm, изрежи кръгове (около 12 cm всеки) и разточи още малко, докато кръговете станат по-тънки и по-големи. Разпредели пълнежа върху тях, сгъни тестото до полукръг и притисни добре по краищата. Нареди така приготвените пирожки върху покрита с хартия за печене тава. Намажи ги с четка с междувременно разбития със сметаната жълтък.
5. Печи в предварително загрята фурна при 190°C за 15 – 17 минути до златистожълто.
6. Сервирай поизстинали или студени.

https://gotvi.lidl.bg