Руските банки и едрият капитал негласно бойкотираха Путин

Григор Лилов

Аукционът за пласиране на облигации на руския федерален заем (OFZ), който се проведе днес, беше обявен за невалиден поради липса на оферти и "неразумни цени" в тези предложения, които са подадени. Това се казва всъобщение на сайта на Министерството на финансите

Също днес финансовото ведомство призна, че "за първи път" август е завършил с дефицит по държавния бюджет. 
.
Министерството планираше да вземе дълг с падеж през юли 2036 г. за 10 милиарда рубли, както и с падеж през март 2029 г. за 20 милиарда рубли.

От началото на поредната война срещу Украйна тези вътрешни заеми бяха спрени. Възобновиха ги в края на август. Миналата седмица, на 14 септември, беше успешно пласирана емисия за 10 милиарда рубли, като бяха подадени 2,5 пъти повече заявки за ценни книжа. Сега обаче интересът е нулев. 

На практика банките, едрият финансов и индустриален капитал в Русия негласно бойкотира авантюрата на Путин. На тях им е далеч по-ясно как ще завърши тя. 

Неофициално се твърди, че в Централната банка и финансовото министерство обсъждат идеите за всенароден доброзорен облигационен заем, финансиран с доходите на хората. 

В руските сайтове и Телеграм масово се коментират начини и способи как да изврънкаш спестяванията си от банките и да ги обърнеш тайно във валута (в Русия има ограничения върху валутните операции и тегленето на суми от банките).