Сепаратисткият външен министър на Приднестровието: Руските сили остават

Дори ако Кишинев се оттегли от споразумението с Москва

Външният министър на отцепилия се от Молдова Приднестровски регион заяви, че руските сили в региона ще останат, дори ако Кишинев се оттегли от споразумението за прекратяване на огъня с Москва от 1992 г., според което те имат задачата да наблюдават статуквото в региона, предаде Анадолската агенция.

"Ние вече наблюдаваме някои инициативи, изпратени до парламента на Молдова, до нейното правителство, относно необходимостта от оттегляне от споразумението от 1992 г., което постави началото на мироопазващата операция", твърди Виталий Игнатиев.

В отговор на предполагаемите действия на Молдова Игнатиев заяви, че единствената им възможност е "да продължат да осигуряват мира и сигурността по бреговете на Днестър в рамките на вече съществуващите структури".

"Дори и Молдова да се опита да се оттегли, смятаме, че това няма да бъде причина за ограничаване на мироопазващата операция. Тя трябва да бъде запазена във всеки случай, защото тук живеят значителен брой цивилни граждани - половин милион от населението на Приднестровието, включително граждани на Руската федерация, които са почти 250 000." - каза още Игнатиев.

Той посочи, че всички тези хора "се нуждаят от защита", като заяви още, че те са "подложени на натиск отвън", което налага използването на "всички политически и дипломатически инструменти, за да се защитят мирът и сигурността на Днестър и в частност в Приднестровието".

Игнатиев заяви, че властите в Приднестровието са изпратили "около седем" официални призива до Кишинев след избирането на молдовския президент Майя Санду с цел започване на диалог за уреждане на конфликта, но не са получили отговор по въпроса.

Той добави, че планът на Молдова за развитие на въоръжените сили на страната предполага преход към професионална армия и че получаването на оръжия от НАТО е "заплаха за сигурността" на Приднестровието, защото "Молдова е страна в конфликта, а той не е разрешен".

Приднестровието е отцепнически регион, контролиран от руски сили и проруски сепаратисти след двегодишен конфликт между 1990 и 1992 г. Международната общност не признава сепаратистките действия и третира Приднестровието като част от Молдова. 

След конфликта през юли 1992 г. между Кишинев и Москва е подписано споразумение за прекратяване на огъня, в резултат на което в региона са разположени "мироопазващи сили", съставени от руски, молдовски и приднестровски военнослужещи. /БГНЕС