Кошмар ли са за НАТО руските танкове или защо е предизвестена загубата на Кремъл в Трета световна война

Руските танкове са истински кошмар за НАТО и ще доведат Руската федерация до бърза победа в случай на Трета световна война. Това заявява финландският военен анализатор и военен експерт Петри Мякела в интервю за Daily Star.

По неговите думи Русия притежава силни и много разнородни бронирани сили. Нещо повече - възможностите на танковите части на руската армия значително надвишават възможностите на танковите структури на НАТО, въпреки че някои от руските бойни превозни средства са създадени още в съветски времена, твърди лобистът.

Танковете ли ще донесат победата в един бъдещ военен конфликт между Русия и Запада?

Всеки непредубеден човек би приел констатациите на Петре Мякела за напълно достоверни и верни, предвид експертизата му в областта на военното дело на Русия и Скандинавия. Със сигурност оценката му е релевантна по отношение на военните възможности на страната на Путин като се има предвид огромния финансов ресурс, който се инвестира от страна на властта в Кремъл във военната индустрия, която е приоритет за Москва. Но мнението на други военни специалисти поставя под съмнение твърдението на Мякела, давайки и конкретни аргументи за това. 

Наистина ли руските танкове могат да бъдат наречени  „истински кошмар за НАТО“ след  катастрофалната война на Русия в Чечения от 1994-1995 г. Тогава руските танкове и тежки бронирани машини понесоха големи загуби в битка срещу чеченските партизани.

Малко преди 1995 г. настъплението на руските сили в град Грозни завършва с тежко клане за силите на Кремъл. Докато 131-ва бригада "Майкоп" настъпва в Грозни в колонна формация, попада в капан. Тогава бригада "Майкоп" загуби 800 души, 20 от 26 танка и 102 от 120 други бронирани машини и то в рамките на два дни бойни действия.

Настъпвайки във Фалуджа, Ирак силите на НАТО оперират с демонтирана пехота за отблъскване на вражеските сили, в момента, когато руски танкове са пратени да се справят с особено упорита и устойчива защита. Опитът на американската армия във войната и по-специално в битката при Фалуджа през 2004 г. показва, че руските танкове работят сравнително добре в градските райони. Но един от големите фактори, довели до тези сериозни загуби, е самият начин, по който руските танкове са проектирани. Наземните бойни машини в състава на руската армия, а преди това и на Червената армия са известни с това, че са по-малки и по-лесни да се скрият от полезрението на врага. Това обаче има своята цена. Този им дизайн ограничава способността им да оперират по-гъвкаво с основните си оръдия, което като цяло ги прави по-мудни срещу войска, която е екипирана да се бие с руски танкове, коментират експерти.

Затова и напредвайки в градска среда, изпълнена с многоетажни сгради, руските танкове просто не могат да вдигнат оръдията си достатъчно високо, за да засегнат противниковите екипи, които с лекота ги свалят стреляйки отгоре. 

По принцип руските танкове са снабдени с 12,7-милиметрови тежки картечници, способни да стрелят на големи височини. Оръжията обаче са предназначени за удари по хеликоптери и самолети, а екипажът им оставя командира на танка изложен на огън от стрелково оръжие, което го прави много уязвим и най-често води до катастрофален край.

За да бъдат елиминирани тези слабости в Русия е създаден БМПТ - "Терминатор", който вече е на бойното поле. Тази бойна машина се е доказала като "универсален войник", твърди Виктор Литовкин, пенсиониран военен полковник и старши военен анализатор, цитиран от Defense News.

Доскоро това беше оценката и на Кремъл. През последните години обаче руските военни все повече осъзнават, че одобреният и влязъл в употреба „Терминатор“ не им е нужен. Затова и след 2010 г. не е направена нито една  поръчка за тези машини, обявявайки я за ненужни на съвременното бойно поле. Нещо повече, тогавашният военен министър на Русия Анатолий Сердюков смята, че много по-разумно е да бъдат закупени военни оръжия чуждо производство, за да се ускори модернизацията на военните. 

Да се доверим и на твърденията на Закир Хасанов, министър на отбраната на Азербайджан, който води истинска война с Армения и я спечели:

„Бих искал да заявя, че нашите войски успешно използваха такива съвременни противотанкови средства като израелските управляеми ракети Spike и Lahat и най-нови  авиационни бомби с лазерно насочване (също произведени в Турция, която е натовска държава - бел. ред.). Тези и други съвременни средства нанесоха мощен удар на противника, който доста време няма да бъде в състояние да възстанови бойния си потенциал.

В хода на войната бяха унищожени 300 руски танка, а близо 100 танка бяха взети като трофеи. Сред загубите на Армения ще посоча още 100 бойни машини на пехотата, повече от 400 артилерийски системи и около 100 системи за залпов огън „Град“, всички те руско производство.“

В този смисъл оценката на Петри Мякела за руските танкове като непобедими и твърденията му, че те са „кошмарът“ на НАТО и САЩ в бъдеща световна война изглеждат повече на евтини пропагандни внушения, защото и властта в Кремъл би трябвало да осъзнае, че не може да разчита на своите разнородни бронирани машини, защото едва ли те ще бъдат онази бойна сила, с която Русия може да бъде доминираща в една евентуална Трета световна война.  Според военни експерти в такъв конфликт ще се заложи на многофункционални дронове и изстрелвани от тях ракети, а не на скъпоструващи и тромави танкове.