Руските власти са задържали поне 74 души за протестни акции на изборите

Активността е по-висока от последната президентска кампания през 2018 г.

Властите в Русия са задържали около 74 души в цялата страна за протестни акции, свързани с президентските избори, съобщи група за наблюдение на вота.

„Повече от 74 души в 17 града вече са задържани“, се казва в изявление на правозащитната група OVD-Info, предаде АФП.

Към 13:50 часа московско време (12:50 българско) активността е по-висока от последната президентска кампания през 2018 г., сочат данни на уебсайта на Централната избирателна комисия на Руската федерация.

Изборите за президент на Русия се провеждат от 15 до 17 март. За първи път те се продължават три дни, включително чрез дистанционно онлайн гласуване, което е достъпно в около една трета от регионите на страната, според властите.

През последните три дни изборите бяха помрачени от нарастване на украинските бомбардировки и поредица от нахлувания на руска територия от страна на проукраински диверсионни групи. Новите бомбардировки насърчиха властите да затворят училища и търговски центрове в граничещата с Украйна Белгородска област, подкопавайки усилията на Кремъл да изолира руснаците от конфликта в Украйна - особено по време на силно рекламираните избори.

Путин, който гласува онлайн, обеща остър отговор на нападенията и обвини Киев, че се опитва да "попречи" на кандидатурата му за нов шестгодишен мандат.