Руският посланик в САЩ със скандално изявление: Вашингтон се държи като участник в конфликта в Украйна

Анатолий Антонов призовава САЩ да спрат с "провокационните си действия срещу Русия"

Анатолий Антонов

Анатолий Антонов

Доставката на тежки оръжия на Киев затвърждава статута на САЩ като участник в конфликта. Москва възприема това като непосредствена заплаха за своите стратегически интереси, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов по повод новата военна помощ на САЩ за Украйна, съобщават руски медии.

Скандалното изявление на дипломата е публикувано в телеграма в отговор на журналистически въпрос, се посочва в акаунта на дипломатическата мисия в САЩ.

"Смятаме това за непосредствена заплаха за стратегическите интереси на нашата страна", подчерта Антонов. Доставките на военни средства, извършвани от САЩ и съюзниците им "не само водят до удължаване на кръвопролитията и нови жертви, но и увеличават опасността от пряк военен сблъсък между Русия и страните от Запада". "Призоваваме Вашингтон да прекрати провокационните действия, които могат да имат най-сериозни последствия", добави руският дипломат, имайки вероятно предвид бъдещи намерения на Русия да ескалират конфликта, прибягвайки до употребата на ядрени оръжия.