Руското нашествие (не) се очаква през януари-февруари 2022-а

Докато в Кремъл парадът е командван от подп. Путин, светът и световният мир са под заплаха

Капитан I ранг о. з. Васил Данов, Атлантически съвет на България

Режимът на Владимир Путин осъществява постоянен натиск срещу Украйна, като използва сепаратистките войски в Донбаска и Луганска област и демонстративно увеличава въоръжената си групировка в Беларус и по протежение на цялата руско-украинска граница.
Основната цел на руската политика остава да бъде 

унищожена или подчинена украинската държава,

 да бъдат прекратени опитите за проевропейски реформи и курсът на Украйна за приобщаване и пълноценно членство в НАТО и ЕС.

От началото на 2021 г. Руската федерация периодично нараства въоръжената си групировка около границата с Украйна, като развръща батальонни тактически групи (БТГр), прехвърля на територията на Крим подразделения от 76-а десантно-щурмова дивизия, усилва Черноморския флот с бойни кораби и катери от Северния, Балтийския флот и от Каспийската флотиля.
Батальонната тактическа група представлява временно бойно подразделение, формирано въз основа на механизирания (мотострелковия) батальон. В състава на БТГр влизат една до две моторизирани пехотни роти, 2-4 танка, подразделение с противотанкови комплекси (ПТУР) и миномети, разузнавателна, инженерна и логистична група. БТГр е осигурена с въздушна подкрепа от авиация, вертолети и дронове.

На учения през април руските войски отработиха бързо разгръщане на батальонни тактически групи в близост до украинската държавна граница и в окупирания Крим. Създадената войскова групировка достигна готовност за пълномащабна операция срещу Украйна.

voina_ukraina_karta2.jpg

 

В момента срещу Украйна са съсредоточени 94 000 военнослужещи от Сухопътните войски, 1 200 танка, 1 600 артилерийски системи, 330 самолета и 240 вертолета

Кремълското командване постоянно редува ескалация и деескалация на напрежението, като периодично изтегля части от въоръжената си групировка, но войските, които остават около границата с Украйна, винаги са повече от предишната ескалация. Руските войски проведоха десетки учения недалеч от украинската граница, като най-голямото по размах и по численост бе «Запад-2021», състояло се на руска и на беларуска територия.  
По-активно действат и разузнавателните подразделения и служби на руските войски, като най-видима е активността на разузнавателната авиация, на техническото разузнаване, на средствата за радиоелектронна борба (РЕБ), на спътниковото разузнаване и на корабите от Черноморския флот.
Москва продължава

ускорената милитаризация на Кримския полуостров

като увеличи броя и обхвата на ученията в Черно море и в Крим. През изтеклата година от миналия октомври само на територията на Кримския полуостров Руската федерация е провела 90 учения на различни равнища. Под предлог, че отцепва обширна морска акватория и въздушно пространство за военни маневри Кремъл продължава да блокира значителни райони от Азовско и Черно море, с което ограничава свободата на корабоплаването и причинява значителни материални щети на украинската държава.
В хода на посочените учения бяха репетирани настъпателни, десантни и противодесантни операции. Десетките учения бяха подчинени на общ замисъл, протекоха по сходен сценарий и носеха предимно настъпателен характер.
През 2021 г. Путиновият режим активно използваше територията и военната инфраструктура на Беларус. Бяха осъществени двустранни учения на сухопътни, авиационни и въздушно-десантни части и подразделения. Под предлог, че се създава общ учебен център, по време на учението «Запад-2021» през август в гр. Гродно бе предислоцирано зенитно-ракетно подразделение С-400 «Триумф» от 1-а армия за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО). 
Русия поднови полетите на стратегическите си бомбардировачи Ту-22М3 и Ту-160 във въздушното пространство на Беларус. Политически представители на двете държави твърдят, че подобни полети ще станат редовна практика.
Като използва т. нар. 

мигрантска криза, предизвикана от режима на Лукашенко

на беларуско-полската граница, на 12 ноември батальонна тактическа група от 76-a въздушно-десантна дивизия проведе извънпланово учение в района на гр. Гродно. Темата на учението беше «Превземане и удържане на плацдарм, откриване и унищожаване на противника и изолиране на определен район». Типичен сценарий за агресия, дрънкане на оръжие и опит за сплашване на Полша.
Военни наблюдатели смятат, че след провала на опита в територията на Полша и Литва да бъдат вкарани около 15 000 мними мигранти от кюрдски произход следващата миграционна вълна може да бъде насочена срещу Украйна.

Обстановката в Източна Украйна остава сложна

През 2021 г. нарасна броят на диверсионните и огневите налети срещу украинските военнослужещи и населени пунктове в районите на съприкосновение. Средно на денонощие агресорите извършват по 9-10 обстрела, от които поне 40 % са с артилерийски огън.
С цел сплашване на противника, проверка и подготовка на мобилизационния резерв в Русия бяха извършени 9 мобилизационни учения, в които бяха привлечени 30 000 резервисти.
Бяха предприети мерки за усилване на противовъздушната отбрана на руските и сепаратистките окупациони войски. В окупираните територии бяха развърнати 4 радиолокационни станции  (РЛС) «Каста-2Е1». Руските войски все по-често използват за разузнаване и за нанасяне на въздушни удари безпилотни летателни апарати «Орлан-10» и различни видове квадрокоптери.

С цел етническо окопаване

«освободителите» предоставят руски паспорти на населението от окупираните територии. Досега 650 000 души в Източна Украйна са получили руско гражданство, а през септември 220 000 участваха в руските избори за Държавна дума.
Подобна политика има стратегическата цел не само да русифицира украинско население, но и да го използва като претекст за дестабилизиране на обстановката и за въоръжена агресия срещу Украйна заради мнимо «нарушаване на правата» на руски граждани. 
Със същия претекст през септември 1938 г. отдавна подготвените дивизии на Вермахта нахлуват в Судетската област, за да «защитят судетските немци от репресиите» на законното правителство на Чехословакия.

voina_ukraina_nacisti.jpg

Елитни хитлеристки части окупират Судетите, за да «защитят судетските немци от репресиите» на законното правителство

Руски политически анализатори предвиждат, че вероятният 

„Черен“ сценарий може да бъде разигран през януари-февруари 2022 г.

Тогава замръзналите пътища и почва в украинските степи биха предоставили благоприятни възможности за придвижване на тежка верижна и колесна техника. 

voina_ukraina_karta1.jpg

Карта № 1

Стратезите от Кремъл предвиждат с разсичащи удари от беларуска и руска територия откъм север, североизток, изток и Крим (карта № 1) украинските войски да бъдат обхванати в клещи, да бъдат разбити или пленени; агресорът  да превземе Киев, да овладее половината от територията на украинската държава и да се укрепи по левия бряг на р. Днепър. 
Върху отрязаната от нашествениците територия московските геополитически мислители планират да бъде създадена марионетна държава, подобна на т. нар. Донбаска и Луганска «народни» републики. Повалената половин Украйна всъщност ще представлява вариант на отдавна бленуваната Новороссия, превърната в «братска», неделима от Руската федерация държава, която руските великодържавни шовинисти лелеят далеч преди 2014 г.
Кремълските мечтатели великодушно позволяват на Западна Украйна да остане (ако успее) нещо като самостоятелна държава, без дори да изрича намерения за присъединяване към НАТО и ЕС. 
Подобен черен за Украйна и розов за московските виртуози на агресивните операции сценарий е 

малко вероятен 

поради редица политически, икономически и военни причини. Срещу подобна авантюра в географския център на Европа възразяват дори политически наблюдатели от Валдайския клуб, известен като мозъчен център на путинизма.     
На първо място, възродените и усилено готвещи се за отбрана Украински въоръжени сили няма да отстъпят земята си без упорита, жестока и непримирима борба. Путинските стратези едва ли са забравили, че по време на хитлеристкото нашествие през Втората световна война в Украйна е разгърнато най-масовото и силно партизанско движение в Европа.
Преди месец Върховната рада прие решение числеността на Украинските въоръжени сили да бъде доведена до 260 000 души. Четвърт милион солидно подготвени, добре въоръжени и високо мотивирани бойци няма лесно да отстъпят пред руските «богатири». Наследниците на Тарас Булба са не по-лоши войници от тях.

voina_ukraina.jpg

Руска батальонна тактическа група от Морската пехота превзема плацдарм на необорудван морски бряг

Освен силна и дълбоко ешелонирана отбрана руският агресор ще бъде посрещнат и от враждебно население, консолидирано около идеята за свободна и неделима Украйна през годините след 2014-а. 
Колкото и колеблива и хлъзгава да е досегашната политика на водещи европейски държави като Германия и Франция, след подобна нагла и непредизвикана агресия европейските държави няма да имат друг ход, освен открито да застанат на страната на Украйна и да наложат на агресора възможно най-строги санкции. 
Съединените щати, които и в момента оказват солидна военнотехническа, дипломатическа и морална  подкрепа на воюваща Украйна, ще бъдат ангажирани още по-категорично да подпомогнат украинския народ.
След като подполковник Вл. Путин направи редица ходове и изявления, 

сякаш копирани от фюрера на «хилядолетния» Трети райх 

напълно логично е и финалът на агресивната руска политика да бъде сходен с краха на илюзиите на запасния ефрейтор Шикългрубер.
За да постигне поне трикратно превъзходство в сили и средства, руското военно командване би трябвало да съсредоточи срещу Украйна поне 600 000 военнослужещи и съответното количество оръжие и бойна техника. Засега др. Путин не разполага с подобни човешки и материални ресурси. 
А след началото на толкова мащабна и жестока война (най-голямата от 1945 г. насам) на Европейския континент, в Русия неминуемо ще потекат реки от запечатани цинкови ковчези. Десетки, може би стотици хиляди. Как ли ще реагира руското общество? Най-вероятно спадащата и вечно надувана от кремълските социолози популярност на президента Путин ще свърши в подножието на рекордните стойности на жертвите на коронавируса. Които също са държавна тайна.
Вероятността от мощна военна агресия срещу Украйна все още остава незначителна. Поне според нормалната логика на политическите и военните анализатори.
Което не означава, че е изчезнала. Историята е пълна с примери на самозабравили се, обсебени от шизофрения диктатори, повлекли държавите и народите си към предизвестена гибел.
Докато в Кремъл парадът е командван от подп. Путин, светът и световният мир са под заплаха.