Руското посолство ни нападна: Вината е на България, че обявихме за неприемливи 14 български представители

Не пропусна да атакува и „колективния Запад“

Посолството на Русия публикува информация за изгонването на 14 български дипломатически представители, в която заявява, че отговорността е на българското правителство, което изгони 70 служители на руското дипломатическо представителство.   

"На 5 август Извънредният и Пълномощен Посланик на Република България в Руската Федерация А. Кръстин беше поканен в МВнР на Русия, където му беше връчена нота на Министерството за обявяване на «persona nоn grata» и неприемливи лица на 14 сътрудници на дипломатическото и консулските представителства на България в Русия.
Тази мярка е в отговор на немотивираното с нищо решение на българската страна да обяви за «persona nоn grata» и неприемливи лица на 70 сътрудници в нашите задгранични учреждения, да въведе квоти за броя на дипломатическия и административно-техническия персонал, както и да затвори временно Генералното консулство на Руската Федерация в гр. Русе." - се казва в съобшение, публикувано на Фейсбук страницата на посолството.  

„Бихме искали да подчертаем, че отговорността за последствия на тези контрапродуктивни стъпки изцяло лежи върху правителството на България начело с господин Петков.“ - гласи изявлението. 

От посолството отново отправят нападки към Запада:

"Смятаме, че подобни действия не само нанасят осезаеми щети на традиционни връзки между нашите страни, потискат правата на сънародниците, лишили се от достъп към консулското обслужване, но и свидетелстват за по-нататъшна деградация на колективния Запад, готов да жертва интереси на партньорите си само да навреди Русия. Безогледното придържане на официалната София към тази линия предизвиква съжаление. Убедени сме, че неприятелските стъпки спрямо Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и народа й."