Вместо със своя позиция, руското посолство у нас цитира Захарова за "варварството" срещу руските и съветски паметниците

Мария Захарова

Мария Захарова

Руското посолство в България реагира на поредното решение за премахване на Паметника на Съветската армия от страна на Столичния общински съвет, което беше взето вчера. Този път дипломатическата мисия предпочете да се аргументира, като публикува коментар от страна на говорителя на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, която заговори за "оскверняването на руски и съветски паметници в България". И изтъква, че подобна линия никога няма да срещне симпатии сред родолюбивите българи, които искрено тачат и пазят както своята история и "приятелството между нашите два народа".

Вижте текста, който посолството на Руската федерация у нас публикува на страницата си във Фейсбук:

"Коментар на официалния представител на МВнР на Русия М.Захарова за поругаването на руски и съветски паметници в България

В България бяха извършени поредни актове на вандализъм срещу паметници от общата ни история с тази страна.

В нощта срещу 23 февруари т.г. сериозно пострада Паметникът на Съветската армия в София. С явна увереност, че този див номер, както се е случвало неведнъж, ще остане ненаказан, злодейът, който го е извършил, демонстративно се предаде на полицията.

В нощта срещу 4 март т.г. - след 145-та годишнина от Освобождението на България от османско иго в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г., която беше отбелязана предишния ден - във Варна беше осквернен паметникът на посланика на Руската империя в Цариград през 1864-1877г. граф Н. П. Игнатиев, почитан за големите му заслуги за защита на българското население и възстановяване на държавността на България.

Жалко е, че подобни варварски прояви придобиват (и може би вече са придобили) системен характер в някои европейски страни, те са станали част от войната срещу руските паметници, насочена към раздухване на русофобията и фалшификация на историята. А извършителите остават ненаказани.

В тази връзка няма как да не се отбележи, че по време на споменатите юбилейни тържества беше направен опит да се остави в забрава решаващата роля на Русия за избавянето на България от чужд гнет. В това виждаме, освен всичко друго, незачитане на собственото си минало и на нашите граждани – потомци на героичните опълченци, воювали рамо до рамо с руските войници на Шипка и при Плевна.

Убедени сме, че подобна линия никога няма да срещне симпатии сред родолюбивите българи, които искрено тачат и пазят както своята история, така и традицията на приятелство между нашите народи. Това се потвърждава от отрупаните с цветя паметници на героите от Руско-турската война от 1877-1878 г. във всички краища на страната, множество послания с думи на благодарност от обикновени граждани на България, получени от нашето посолство.