Русия със заплахи и ултиматуми към Босна и Балканите

Руското посолство в Сараево заплаши с дестабилизация на страната заради спорен закон

Руското посолство в Босна в сряда критикува спирането на действие на закона за собствеността на босненските сърби и предупреди за потенциална дестабилизация в напрегнатата балканска страна, освен ако решението не бъде отменено, съобщава АП, цитирана от news.bg.

Посолството в изявление, разпространено от местни медии, повтори, че Москва не признава германския дипломат Кристиан Шмит за ръководител на Службата на върховния представител на ООН в Босна и смята, че действията му са нелегитимни.

Коментарите на Русия подчертават спор със Запада относно политиката на нестабилните Балкани, където Москва се стреми да засили историческото си влияние. С бушуващата война в Украйна има опасения от нарастване на напрежението и на Балканите.

Шмид във вторник спря действието на закона, който полуавтономният босненско-сръбски регион прие през февруари и който декларира, че собствеността, използвана от местните публични власти, принадлежи на Република Сръбска.

Законът се разглежда като част от стремежа на сърбите в Босна да получат възможно най-голяма независимост. Босна също има боснешко-хърватско образувание, заедно със съвместни централни институции, предназначени да поддържат страната заедно след войната от 1992-95 г.

При обявяването на решението си Шмид каза, че само босненската държава може да регулира имуществените въпроси и призова диалог в Босна за разрешаване на спора. Лидерите на босненските сърби отхвърлиха решението.

Посолството на САЩ заяви, че на международната общност "не е останал друг избор, освен да действа", след като лидерите на босненските сърби отказаха "да се ангажират конструктивно" с решаването на проблема и вместо това предприеха "противоконституционни, едностранни действия".

Русия подкрепи лидера на босненските сърби Милорад Додик, който беше изправен пред санкции на САЩ и Великобритания за подкопаване на мирното споразумение на САЩ от 1995 г., което сложи край на войната, след като повече от 100 000 души загинаха и милиони останаха без дом.

В изявлението си руското посолство в Босна предупреди срещу действията на Шмид и санкциите, заявявайки, че "цялата отговорност за възможна дестабилизация в Босна и Херцеговина ще лежи върху представителите на международната общност".

Войната избухна, защото сърбите в Босна искаха да създадат своя собствена държава и да се присъединят към съседна Сърбия. Додик, който е член на мултиетническото босненско президентство, многократно е призовавал за отделяне на сърбите от останалата част на Босна.

Върховният представител в Босна има правомощията да спира действието на законите и да сменя длъжностни лица, за които се смята, че нарушават мирното споразумение с посредничеството на САЩ.

Споразумението също така създаде многонационален съвет, който наблюдава прилагането на мира, където Русия рутинно се противопоставя на западните действия.