Нов ход на Кремъл: Руснаците са започнали да копаят окопи в Крим

Руските войски са започнали да подготвят окопи в северен Крим. Това съобщи в своя Туитър OSINT-специалистът Бенджамин Питет, който публикува и спътникови снимки. Нови защитни съоръжения са се появили около КПП "Джанкой" между Херсонска област и Крим. Окопи има и около град Армянск.

Подобни укрепления се строят и в Херсонска област, например около село Новотроицкое по пътя към Геническ. "Много други позиции могат да бъдат видяни в целия регион. Те строят крепост", пише Питет.

okopi_krim_post.jpg

Вчера командващият руските войски в Украйна Сергей Суровикин предложи изтегляне от Херсон и от целия десен бряг на Днепър. Министърът на отбраната Сергей Шойгу се съгласи. Новата линия на отбрана ще бъде организирана на левия бряг на Днепър.

Припомняме, че Херсон бе единственият областен център на Украйна, който руските войски успяха да окупират още на 1 март, когато преминаха р. Днепър.

Според анализатора от Conflict Intelligence Team (CIT) Кирил Михайлов руските военни най-вероятно са разглеждали херсонското направление като плацдарм за настъпление към Николаев и Одеса. "Затова, когато се изтегляха от Киевска област, те не напуснаха Херсон", смята той.

В края на август Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) започна контранастъпление на херсонското направление. Руската армия започна да изпитва сериозни трудности със снабдяването. Украинската армия редовно обстрелва и складове с боеприпаси и командни пунктове на противника на десния бряг. Най-големият удар от последните дни е попадение в училище, където бяха настанени военнослужещи от Чечня. 

От военна гледна точка този плацдарм не носи никакви ползи за руската армия, казва пред "Важни истории" украинският военен експерт Ян Матвеев.

Още в първото си изявление като командващ руските войски на 18 октомври генерал Суровикин заяви, че ситуацията на херсонското направление е сложна и може да се стигне до "трудни решения". На 21 октомври американският Институт за изучаване на войната написа, че руснаците са започнали да извеждат от десния бряг най-боеспособните си части, а за прикритие са изпратени мобилизирани.

На 3 ноември зам. ръководителят на окупационната администрация в Херсонска област Кирил Стремоусов заяви, че руските военни по-скоро ще напуснат Херсон. На 8 ноември Стремоусов допълни: "В близките дни в Херсон се очаква развръзка на събитията. Ние сме готови за всякакви решения, даже най-сложните". На 9 ноември той загина в съмнителна катастрофа.

Украинските военни и политици обаче не вярват на съобщенията за изтегляне на руските войски от Херсон и ги смятат за провокация. За това в прав текст говорят шефът на украинското разузнаване Кирил Буданов и зам.-министърът на отбраната Анна Маляр. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк вчера заяви, че Украйна не вижда признаци Русия да остави Херсон без бой.