Рязък скок на морбили - най-заразното заболяване, познато на медицината

СЗО: 45 пъти повече са случаите в Европа

Представете си заболяване по-заразно от всяко друго, известно на медицината, които би убивало два милиона и шестстотин хиляди деца всяка година, а на милиони би причинявало глухота или мозъчни увреждания. Звучи като сценарий от пандемичен филм на ужасите, но такава диагноза съществува - морбили.

Преди дни Световната здравна организация предупреди, че Европа е регистрирала над 40-кратно увеличение в случаите на морбили или дребна шарка. През 2023 година са регистрирани 42 200 случая, което е почти 45 пъти повече от 2022-а. Само за периода януари-октомври 2023  са докладвани 30 000 случая на морбили в 40 от 53-те държави членки в региона, който се простира чак до Централна Азия“, се казва в изявлението на СЗО. За сравнение през 2022 г. са докладвани едва 941 случая. 

"Това вероятно е най-заразният респираторен вирус, който познаваме. Знаете, че числото ер показва на колко души един заразен предава заболяването. В началото на ковид ер числото му беше двама-трима, на морбили е петнайсет, наистина огромно. Т.е. ако сте в стая със заразен и никой не е ваксиниран или няма имунитет, очакваме деветдесет процента от контактните да се заразят." - посочи здравният редактор на вестник "Таймс" Том Уипъл.

Казахстан и Русия са най-засегнатите държави, като всяка от тях има повече от 10 000 случая. В Румъния беше обявена епидемия от морбили след рязък скок в заболеваемостта, болниците са препълнени.  В Албания са потвърдени 11 случая на морбили, съобщи албанският Институт по обществено здраве. Шест от случаите са между роднини и заболелите са неваксинирани. Заразените са деца на възраст между една и девет години. Потвърдените случаи са в градовете Тирана и Дуръс.

Със 183 случая Великобритания е западноевропейската държава, в която възобновяването на болестта, е най-очевидно. В определени райони на страната, около Бирмингам, процентът на ваксинираните пада до 81%, посочиха британските здравни власти. Общо над три милиона и 400 хиляди деца под 16-годишна възраст са в рисковата група на неваксинираните, отбелязва британският главен здравен инспектор доктор Джени Харис.

"Световната здравна организация се стреми към 95% ваксинационно покритие на всички страни. Ние бяхме постигнали елиминация на морбили, а сега има някакъв остатъчен ефект от липсата на социални контакти по време на ковид пандемията. Към днешна дата вече имаме проблем, ваксинациите са спаднали до 85 на сто в цялата страна - говорим за деца с две дози, а в отделни райони процентът е още по-нисък - около 70, което е твърде малко, за да предпазим населението." - отбелязва тя.

И според Световната здравна организация възобновяването на това силно заразно вирусно заболяване, което може да доведе до фатални усложнения и се разпространява по въздушен път, се дължи на спада в обхвата на ваксинацията през годините на кроновирусната пандемия. Но и заради високото R-число на практика е невъзможно заболяването да се изкорени, подчертава Том Уипъл.
 
"Преди пандемията, която подтисна всички респираторни вируси, задължително имаше по пет-шест случая годишно, но всички те бяха внесени и не се разпространяваха. Подобно на искра в гора, а гората е влажна и не става пожар. Поради тази причина Световната здравна организация обяви, че Великобритания е елиминирала морбили, т.е. нямаше предаване в общността. Сега здравните власти са притеснени, че случаите са местни, заболяването се предава и не може да се проследи до първоизточника."  - отбелязва той.

Притеснителното е, че в Европа сме свидетели на почти 21 000 хоспитализации и пет смъртни случая , свързани с това заболяване , каза регионалният директор на СЗО Ханс Клуге. Заболяването може да засегне всички възрастови групи, през 2023 г. обаче два от всеки пет случая са регистрирани при деца на възраст между една и четири години и само всеки пети сред тези над 20 години.

Морбили започва като простудно заболяване - треска, температура, хрема, кашлица. След това се появяват петната - първо в устата, от вътрешната страна на бузите и накрая е обривът по цялото тяло, които е много неприятен. По данни на британското министерство на здравеопазването едно на всеки пет деца ще се нуждае от болнично лечение, а едно на три до пет хиляди ще почине.

СЗО изчислява, че ваксинацията срещу морбили е предотвратила 56 милиона смъртни случая между 2000 г. и 2021 г, което е считано за най-големия триумф в сферата на общественото здравеопазване. На местно ниво най-малко 95% от децата трябва да бъдат ваксинирани, за да се избегнат възможни огнища при внасяне на вируса. До 2022 г. обаче 83% от децата по света са получили доза ваксина срещу морбили преди първия си рожден ден. Това е най-ниският процент от 2008 г. насам, според ООН.

"Научихме много от ковид, най-вече че трябва да направим ваксините общодостъпни за хората. Това означава няколко неща - първо ваксините да са физически достъпни и това е най-лесната част. Трябва също да накараме хората да се чувстват уверени и да им дадем достатъчно информация, за да вземат решение да се ваксинират. С морбили хората изглежда са забравили колко сериозно е заболяването и затова трябва да осигурим повече информация." - казва доктор Джени Харис.

За недоверието към ваксината срещу морбили допринася доклад от 1998 година в престижния медицински журнал "Лансет", в който се твърди, че има връзка между имунизацията и аутизма. Въпреки че ефикасността на ваксините е многократно доказана, докато за връзката с аутизма няма никакви научни доказателства, щетата е налице. Колебанието към имунизациите се натрупва и през 2022 смъртните случаи от морбили в световен мащаб достигат 136 хиляди.
 
Недоверието към ваксините е проблем за всички ваксинационни програми, но е особено остър при морбили, тъй като заради високото R-число дори и лек спад във ваксинационното покритие води до рязък скок на случаите. Здравните власти препоръчват реимунизация, защото с времето имунитетът намалява. Макар вероятността от повторно тежко протичане на заболяването и усложнения да е относително малка, би било трагично да се върнем във времената на неконтролируемо разпространение на дребната шарка само заради колебанията ни за ваксинация.

"Това е едно от най-заразните заболявания, с което се сблъскваме периодично. Така че трябва да предприемем концентрирана ваксинация, която да не е само за момента, а с натрупване - всяко поколение трябва да има 95% покритие, за да сме защитени." - подчертава д-р Харис.