Ето с какво да заменим любимите пържоли

Пълнени дюли с кайма

Сладко и солено, събрани в една хапка по невъобразимо вкусен начин – това е най-точното определение за тези пълнени дюли с телешка кайма. Изключително изискано и в същото време лесно за приготвяне и с достъпни продукти ястие. С него можете да замените добре познатите пържоли или по-сложни рецепти с месо. Разкошът в чинията може да е и лесен за приготвяне.

Великолепен плод на късната есен, от дюлите правим компот, желе, конфитюр. Влагаме ги в различни сладкиши и сладки баници. Истината обаче е, че те всъщност са много благодатни за солени ястия с месо. Сладостта им е деликатна и ненатрапчива, имат фин аромат, който допълва аромата на месото, без да го засенчва. Структурата им е плътна и когато се сготвят, запазват формата си. Ако искате да приготвите нещо ново и различно, което да не е в пълен контраст с „традиционното“ готвене, тези пълнени дюли с телешка кайма са много подходяща рецепта. 

Не ви съветваме да заменяте телешката кайма със свинска или смес, защото в нея има повече мазнина и това ще натежи на вкуса. А за да бъде трапезата ви още по-елегантна, можете да поднесете вкусните дюли със салата, поднесена в кошничка от пармезан.

Продукти

дюли големи - 4 броя 
телешка кайма - 600 гр 
лук - 1 глава 
чесън - 3-4 скилидки
яйца - 1 бр. 
люти чушки по желание - 1 бр
телешки бульон - 1 кубче
магданоз - 1/2 връзки
сол на вкус
черен пипер на вкус

Инструкции

 Разполовете дюлите и ги почистете от семките, като издълбаете и малко от месестата част. Бордът на дюлите трябва да е не повече от 1 см. След това ги сварете за 15 минути, докато омекнат леко.
 През това време смесете каймата с нарязания на ситно лук, магданоз, яйцето, счукания чесън, накълцаната на ситно чушка, сол и черен пипер на вкус.
 Извадете поомекналите дюли от водата, отцедете ги и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Напълнете ги с кайма.
 Разтворете кубчето бульон в гореща вода и го налейте в тавата.
 Покрийте с фолио и печете дюлите в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. След това махнете фолиото и печете още 15-20 минути. Преди да поднесете дюлите, ги поръсете с магданоз.

Източник: matekitchen.com