С взривяването на Каховската ВЕЦ Путин дави хиляди етнически българи, предизвиква еко катастрофа

Трупове на хора и животни плуват по реката и скоро ще попаднат в Черно море, Русия ще предизвика огромна екологична катастрофа в целия Черноморски регион

Петър Чумаков, стопкадър: Нова телевизия

Петър Чумаков, стопкадър: Нова телевизия

"Над 600 квадратни километра са наводнени след взривяването на Каховската ВЕЦ", съобщи за Faktor.bg Петър Чумаков, председател на Сдружение "Хан Кубрат".

Става дума за около 70% от окупираната от Русия част на Херсонска област и 30% под украински контрол.

"Десният бряг, който е под украински контрол е по-висок, водата се разлива към левия бряг, но руската окупационна администрация не предприема никакви евакуационни мерки. Нещо повече, ако някой се опита да пресече реката, за да се спаси, го застрелват руските снайпери", каза още Чумаков, който има близки там и добави, че в региона живеят хиляди етнически българи.

"В района не се допускат международни хуманитарни организации, няма храна и вода, няма лекарства, няма информация за броя на жертвите", добави той.

По думите му, в момента водата е 6 метра, трупове на хора и животни плуват по реката.

"Селското стопанство в региона е унищожено, ще минат десетилетия докато бъде възстановено", каза Чумаков.

"Каховската ВЕЦ е на приблизително 50 километра от Черно море, всичко това ще достигне до морето и ще предизвика огромна екологична катастрофа в целия Черноморски регион", предупреди Чумаков.