Саакашвили пред Bild: Иванишвили предава Грузия на Путин

По думите му, Зеленски е съвременният Чърчил

Михаил Саакашвили

Михаил Саакашвили

Експрезидентът на Грузия Михаил Саакашвили, който е в затвора, заяви през германското издание Bild, че е абсолютно сигурен, че президентът на Русия Владимир Путин стои зад наказателното преследване срещу него.   

По думите на Саакашвили, партията му "Единно национално движение" (ЕНД) е загубила парламентарните избори през октомври 2012 г. и е свалена от власт в резултат на мащабна руска спецоперация.

"Те дадоха на Иванишвили (милиардера Бидзина Иванишвили, основател на управляващата днес партия "Грузинская мечта") два милиарда долара за предизборната кампания", посочва бившият президент, като визира много бързата продажба на активите на милиардера в Русия при тогавашната изборна кампания.

"Иванишвили предава Грузия на Путин и не иска аз да се върна в Украйна и да помагам на Зеленски", коментира Саакашвили. По думите му, президентът на Украйна е съвременният Чърчил.

Засега нито Москва, нито официалните грузински власти са коментирали обвиненията на Михаил Саакашвили.

Той споделя пред Bild, че след арестуването му на 1 октомври 2021 г. е отслабнал от 120 до 67 килограма.  Американски лекари установиха, че в затвора е бил отровен с тежки метали. Сега има мозъчни увреждания и според лекарите всеки момент органите му може да откажат да функционират.

Превод Faktor.bg