Сачева: Социален работник от Ловеч е заразен с Covid-19

Заболяването протича леко, ще остане под карантина 28 дни, заяви социалният министър

Деница Сачева

Деница Сачева

Не искам да бъда анализатор.  Очевидно е,  че с приближаването на изборите започват протести и кампании. 19 мерки за 19 месеца срещу COVID-19 звучи като нумерологичен план. Вярно, че сме в ретроградна Венера, но не е сериозно. Така социалната министърка Деница Сачева отвърна на обвиненията на Мая Манолова от днешния протест.

Не за първи път Мая Манолова гледа на политиката като на хазарт. Гледам на тези протести с тъга, защото част от протестиращите са сезонни работници с временна заетост да протестират, което в голяма степен обезсмисля демокрацията, каза още Сачева.

"Преди дни парламентът избра омбудсман. Ако Манолова не беше дезертирала от този пост, тя можеше да бъде омбудсман и до този момент. Тя предпочете да не работи за хората, а предпочете да потърси възможност да управлява парите на Столичната община и се яви като кандидат за кмет на София. Сами може да направите извода кога Манолова говори истината и кога иска да работи за хората и кога иска да осребрява рейтинга си“, каза още Сачева.

И още веднъж обясни, че схемата 60/40 има за цел да запази работата на хората. А досега за нея са кандидатствали над 13 хил. работодатели за над 236 хил., а имената на всички, които са получили пари са качени на сайта на НОИ. Абсолютна спекулация е, че това са фирми, които са близки до властта или пък са фирми, които са избрани. Там виждате, че има малки фирми от порядъка на 2-3-ма служители, има и много големи фирми с 2200-2300 служители. Разнообразни са секторите – от малка пералня в Бургас през театъра в Казанлък до автомобилни заводи и други промишлени предприятия. Отново имаме тежка спекулация с фактите“, заяви Сачева. И припомни, че правителството са предложили мерки, които са се реализирали в рамките на два месеца, а Манолова предлага излизане от кризата с 19 мерки за 19 месеца.

„До вчера 24 000 са микро- и малки предприятия, които са кандидатствали на стойност 197 млн. лв. В момента тече обществено обсъждане на мярка за средните фирми на стойност на 156 млн. лв. Те ще могат да кандидатстват за суми мегду 30 000 и 100 000 лв. Това са две безвъзмездни мерки, които са на обща стойност около 350 млн. лв. Мярката 60/40 е 1 млрд. и също е безмъзмездна помощ. Мисля, че доста се спекулира с тази тема. Кредитите към гражданите са в размер на 200 млн. Това е гаранцията, която се дава от Българската банка за развитие. Почти 1,4 млрд. е безвъзмездната помощ“, каза още Сачева. И припомни, че правителството планира да отдели поне 120 млн. лв., за субсидирана заетост. 

Най-големият вирус в момента не е COVID-19, а вирусът на демагогията и популизма, с който трябва да се борим. Там няма да ни помогнат маските, ръкавиците и карантината, там ще ни помогнат книгите и знанието“, добави социалният министър.

11 хил. души са тествани за коронавируса в домовете за стари хора и резидентните социални услуги. 98 са заразени, като от тях 52 са потребителите на социални услуги. Общо има 13 смъртни случая- основно във Видин – в дома в село Гара Орешец и в Кула. Останалите са заразени социални работници и персонал в социалните услуги. От днес имаме случай на заразен социален работник от „Социален патронаж“ в Ловеч“, който е изолиран и заболяването при него протича леко, но ще остане под карантина 28 дни, обясни социалната министърка.

Сачева посети дома за стари хора „Дълголетие“ в столичния квартал „Дървеница“. В навечерието на 24 май тя дари книги на Дома за стари хора „Дълголетие“ в столичния кв. „Дървеница“. В него са настанени над 300 души. За да бъдат спазени мерките за сигурност, книгите бяха приети от ръководството на социалната услуга и двама нейни потребители. Сачева пожела на всички възрастни здраве и ги увери, че скоро отново ще могат да излизат свободно. Те й подариха картина, изработена от тях в ателие по трудова арт терапия. „Много сме доволни от грижите. Само психологически ни беше тежко по време на карантината“, коментираха настанените. Баба Мария, която беше сред първите разгледали подарените им книги, още от днес започва да чете „Крадецът на праскови“ на Емилиян Станев.