Съдът отмени окончателно запор на КОНПИ по дело срещу Арабаджиеви

Маринела и Ветко Арабаджиеви

Маринела и Ветко Арабаджиеви

Върховният касационен съд отмени възбраните, наложени по искане на антикорупционната комисия КПКОНПИ върху недвижими имоти, собственост на "Виктория груп корпорейшън" ЕАД. Това са част от обезпечителните мерки за общо 379 444 968 лв., наложени по искане на КПКОНПИ на Ветко и Маринела Арабаджиеви и свързани с тях 9 други дружества, съобщава "Сега". Решението на съда е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Антикорупционната комисия заведе делото за конфискация срещу Арабаджиеви и 9 фирми, но сред тях не е "Виктория груп корпорейшън" ЕАД.

Сред имуществото, предмет на искането за отнемане, са и 4 792 240 броя обикновени поименни акции, които са 43,21% от капитала на "Виктория груп корпорейшън" ЕАД. Те са собственост на "Виктория груп сървисис" ООД, което е сред деветте дружества - ответници по делото за конфискация. Запорът върху тези акции е допуснат в отделно производство. Но КПКОНПИ е поискала и допълнителни запори върху недвижимо имущество, собственост "Виктория груп корпорейшън" ЕАД.

Мотивът е, че имуществото на това дружество е капиталова собственост на една от фирмите, чиито крайни собственици са Арабаджиеви, и че то трябва да бъде блокирано, за да не бъде разпродадено, посочва изданието.

Софийският градски съд не допуска това обезпечение, но втората инстанция - Софийският апелативен съд, се съгласява с КПКОНПИ. Така делото стига до върховния съд, който отменя обезпечителната заповед. С окончателното решение съдебният състав казва, че на практика антикорупционната комисия опитва да блокира имоти на фирма, срещу която не води дело за конфискация, и това няма как да бъде допустимо.