Съдът разпореди незабавно да освободят арестуван висш прокурор

Софийска градска прокуратура е ще протестира освобождаването на Георги Асенов, задържан за хулиганско поведение

Софийската градска прокуратура ще атакува пред горната инстанция определението на градския съд, който отказа да задържи в ареста висшия прокурор Георги Асенов и го пусна без мярка за неотклонение. Това обяви днес държавното обвинение.

Асенов бе обвинен в хулиганство и унищожаване на чуждо имущество заради инцидент в болница в Плевен, разиграл се в събота. От държавното обвинение твърдят, че той се e държал арогантно, след като не бил допуснат до медицинското заведение, ударил със служебната си карта по лицето охранител в болница и счупил телефона на друг.

Първата инстанция отказа искането на прокуратурата за постоянен арест на Асенов, като прие, че има данни за извършено престъпление, но те не са достатъчни и са събрани при съществени процесуални нарушения. Има свидетели, че агресивен е бил не прокурорът, а охранителите. Освен това се оказало, че дори самият охранител, за когото прокуратурата твърди, че бил удрян, не се е жалвал от такова нещо. За това пък прокурорът и негова близка, с която закарали тъста на магистрата в болница, си изкарали медицински за наранявания.

Прокуратурата оспорва изводите на съда. Според обвинението има опасност Асенов да извърши престъпление - имало свидетелски показания, че прокурорът опитвал да им въздейства. Има риск той да окаже влияние върху разследването срещу него, смята прокуратурата. И не приема извода на съда, че разследването се води тенденциозно. Прокуратурата напомня и че прокурорът се обърнал към един от охранителите с думите: "Знаете ли кой съм аз, бе, ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!"

"Съжалявам, че попаднах в такава ситуация, в която всеки би реагирал. Оставам с впечатлението, че случаят се използва по нелеп начин, за да бъда очернен аз, доброто ми име и репутацията, за които съм се борил 28 години", каза пред първата инстанция Асенов, цитиран от lex.bg.