Съдия: Проблемите с мигрантите идват от законодателството, правоприлагането и разследването

Престъпните групи познават вратичките в закона

Пламен Панайотов

Пламен Панайотов

Проблемите с нелегалните мигранти са и  в законодателството, и в правоприлагането, и в разследването. Това заяви пред БНР съдията от Административния съд в София-град Пламен Панайотов, бивш заместник-председател на закрития вече Специализиран наказателен съд. Като прокурор и като съдия той е работил по дела, свързани с мигрантите.

Методология по разследване на този вид престъпна дейност нямаме, посочи Пламен Панайотов м коментар за последните инциденти с мигранти у нас.

Като причина за леките наказания той открои масовото прилагане в досъдебните производства на текст от Наказателния кодекс, който предвижда за лицата, помагащи на мигрантите на територията на страната, много нисък размер на наказанията.

Според него голяма част от тези производства, които се водят за каналджийство, всъщност не са за каналджийство в смисъла на организирана група, а за единични проявления – на лица, които в отделни  случаи предоставят помощ с транспорт и настаняване.

Преминаването на границата в много от случаите не е документирано. Мигрантите се хващат вече в страната и не се обхваща престъпната дейност, която носи най-големите печалби, поясни Пламен Панайотов.

По думите му този тип престъпни групи много добре познават законодателството и се възползват от вратичките в него, а финансовите стимули за участие са много големи.

Панайотов смята, че увеличаването на наказанията в НК само по себе си не би решило нито един от сега съществуващите проблеми.