Само един кандидат е допуснат до конкурса за шеф на "Пирогов"

Единственият допуснат кандидат до последния кръг на конкурса за нов управител на "Пирогов" е настоящият директор Валентин Димитров. Това е обявено на сайта на Министерството на здравеопазването.

Другият кандидат - ортопедът д-р Атанас Андреев - няма да продължи към последния етап за избор на нов шеф на Университетската многопрофилна болница. Точните причини той да не бъде допуснат до следващия етап не са посочени.

Мандатът, който е с продължително 3 години, на Валентин Димитров изтече на 22 април. Първоначално той заяви, че няма да се кандидатира, но в средата на май стана ясно, че все пак Димитров ще се бори за втория мандат.

Припомняме, че в края на ноември миналата година вътрешен одитен доклад на Министерството на здравеопазването откри финансови злоупотреби в "Пирогов" и бяха назначени прокурорски проверки.

Позовавайки се на доклада тогавашният здравен министър Христо Хинков отстрани Валентин Димитров от директорският пост. Но когато в началото на декември трябваше да бъде вписано новото ръководство на болницата, Софийският градски съд спря процеса по вписване заради подаде жалба от Валентин Димитров.

Заради тази рокада се разрази и скандал в Народното събрание, когато все още управляваха ГЕРБ и ПП-ДБ с премиер Николай Денков, тъй като ГЕРБ скочиха в защита на директора и поставиха условие той да не бъде сменян, за да участват дори и в гласуването на бюджета на държавата.

В края на април служебният здравен министър Галя Кондева реши проблема с директора на "Пирогов", като отмени заповедта за уволнението му, с цел да осигури стабилност в най-голямата спешна болница у нас.

В края на март, когато Хинков беше в оставка, в студиото на БНТ, той заяви, че прокуратурата трябва да се заинтересува какво става в "Пирогов" - как се изписват лекарства, какво става със скъпоструващите лекарства, като посочи, че има достатъчно данни за досъдебно производство. Отново в края на април, когато Галя Кондева отмени заповедта за уволнението на Валентин Димитров, прокуратурата отказа да образува наказателно производство срещу изпълнителния директор, като мотив за отказа е липсата на данни за престъпление.