Самолетът на Захариева и още трима външни министри кацна в Брюксел едва след четвърти опит

Екатерина Захариева и още трима външни министри попаднаха в силна турбуленция на път от Мюнхен за Брюксел.

Самолетът на германското правителство, с който пътуваха първите дипломати на България, Германия, ЕС и Северна Македония, кацна едва от четвъртия опит на летището в Брюксел, почти опирайки крило в пистата, пише "24 часа". 

Захариева, Хайко Маас, Жозеп Борел и Никола Димитров са добре, а на снимка, разпространена в Туитър, се вижда, че всички на борда са добре.

Никола Димитров се шегува, че се надява "Северна Македония да влезе по същия начин в ЕС - от четвъртия път след три турбулентни неуспешни опита".

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна в Брюксел, където ще участва в Съвета "Външни работи" (СВнР), информира МВнР.

Съветът "Външни работи" ще започне с дискусия по изпълнението на решенията от януарското заседание на СВнР по региона на Сахел и ще разгледа темата за Западните Балкани, включително диалога Белград-Прищина. Съветът ще обсъди визитата на Хуан Гуайдо в Брюксел и ситуацията във Венецуела, както и развитието на ситуацията в Йордания и Иран.

Външните министри от ЕС ще разговарят и за по-нататъшните действия в подкрепа на мирния процес в Либия, както и за мандата на операция "София" в Средиземно море.

Обсъдено ще бъде и сътрудничеството ЕС-Африкански съюз, включително политическите насоки за бъдещите стратегически приоритети с Африка, както и подготовката на предстоящата Министерска среща и Среща на върха.

Заедно със своите колеги от ЕС, Екатерина Захариева ще участва и в неформален обяд с индийския външен министър Субрахманям Джаишанкар.