"Саможертва": Радев заложи изборните резултати срещу здравето на хората, прави бутафорни критики към кабинета си

Румен Радев

Румен Радев

Румен Радев събра служебния си кабинет, за да обсъдят заедно катастрофата, до която докараха страната с пандемията. Вместо да измислят нови мерки, президент и министри се оправдаваха отново с предишното правителство. Вместо обаче с конкретни мерки, държавният глава влезе в предизборната кампания и в обяснителен режим. Радев заяви как мерките, които взело правителството му срещу пандемията, вредили за кампанията му за втори мандат, но въпреки това едва ли не, е направил жертва за здравето на народа, когото канеше да празнува, въпреки ситуацията. Румен Радев събра министрите си и започна да им задава безсмислени въпроси, за да оправдае катастрофата, в която се намира страната. Оставка на д-р Стойчо Кацаров очевидно няма да има, въпреки че дори и партиите, които подкрепят Радев за втори мандат, го съветват да смени здравния министър. По време на постановката на "Дондуков" 2, която спретнаха правителство и държавен глава, бяха намесени и децата. Румен Радев констатира колко е важно учениците да се върнат в училище. Образователният министър му отговори, че са допуснали грешка, защото не са предупредили по-рано родителите за връщането към онлайн обучение. Бутафорните критики към кабинета продължиха с въпроси към Стойчо Кацаров за зелените паспорти. Той отговори, че също е допуснал грешки, че не е казал по-рано за ваксинациите. Румен Радев в заключение се обърна към министрите си с молба за повече комуникация и предсказуемост. Очакванията всички бяха за мерки срещу вируса, но накрая се оказа, че единственият призив на държавния глава беше да сме по-отговорни.   

"Животът на нашите съотечественици е по-важен от изборния резултат. Наистина ситуацията е напрегната, въпреки прилаганите пропорционални мерки. Предпоследните дни броят на заболелите и починали българи е тревожно висок и болниците се задъхват. Същата картина наблюдаваме и в държани от Източна Европа където нивото на ваксинацията е ниско. Разбирам, че алтернативите през служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата, или да приложи гъвкав и отворен подход. Подкрепих вашето виждане за съхраняване на социалната и икономическата активност чрез серетификат за пеболедуване, ваксинация или тест. защото затварянето е крайна мярка. Още помним изгонването на хората от градинките, блокадата на градовете, щетите за икономиката и пълното отмиране на социалния и културен живот, от което все още не може да се възстановим. Знам колко неблагодарна е една такава стъпка, когато едва 20% от населението е ваксинирано“, заяви Радев.

„Предишните управляващи насадиха трайно недоверие към ваксините, които са най-надеждната ваксина срещу вируса. .Ясно беше, че определи партии и кандидат-президенти ще се възползват от ситуацията, ще спекулират, ще истеризират, ще искат вашите оставки, без да имат смелостта да предложат алтернатива и дългосрочно решение, защото броят гласове. Но ние броим заболелите и починалите, защото управленската отговорност лежи върху нас. Напълно осъзнавам негативния ефект от това решение особено преди изборите. За мен приоритет са хората, а не рейтингът. Животът на нашите съотечественици е по-важен от изборния резултат. Готов съм да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим живота и здравето на българите. Въпреки високата цена подкрепих вашите решения, защото то оставя обществото и икономическият живот отворени, дава свобода на избор и ни вади от пагубния цикъл обществото ни да диша от локдаун до локдаун. Начинът на въвеждане на тези мерки обаче търпи сериозна критика. На хората не беше дадено достатъчно време да приемат тези мерки и това предизвика стрес и възмущение“, допълни той.