Сарафов: Името на Гешев излиза и в кръга на Пепи Еврото, и на Нотариуса

Ревизия в Софийската районна прокуратура

Борислав Сарафов,

Борислав Сарафов,

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов назначи ревизия в Софийската районна прокуратура. Върховни прокурори ще проверяват конкретни дела и конкретни магистрати, свързани с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

"Обезвластяването на главния прокурор ще доведе до изчезване на всички контролни механизми на прокуратурата. Ако това се случи брокерите на търговия със справедливост ще избуят като плевели." - заяви Сарафов.
Той  влезе в Софийската районна прокуратура, заедно с екипа, който ще извърши ревизията. Ръководител на екипа ще е Виктор Малинов от отдел “Инспекторат” на ВКП.

"Твърдя, че има много достойни магистрати, но дори и 5-10-15 дела да са изтъргувани в някой клуб или някъде другаде под влиянието на някой лобист, това означава, че има огромен проблем и че се търгува със справедливост и човешки съдби", заяви Сарафов. 

По думите му се е оказало, че името на бившия главен прокурор Иван Гешев е свързано и с кръга на Петьо Петров-Пепи Еврото, и с кръга на убития Мартин Божанов-Нотариуса.

“Той е свързан и с двата кръга. Има информация и доказателства.” - каза  Сарафов.

Той призна, че обвинението на СГП е закъсняло по отношение на убийството на Божанов: „Подготвяше се обвинение на въпросния Мартин Божанов по прякор Нотариуса. За съжаление, понякога уличната справедливост е по-бърза и ни изпреварва.”

Сарафов обясни, че в хода на ревизията очаква да излязат доказателства.

„Да излезе наяве документирано кое дело е иззето без мотиви и основания и без повод и аргументация да е възложено на друг прокурор от т.нар. специализиран отдел”, поясни той и уточни, че ще проверят какъв е резултатът от подобна дейност. „Дълбоко съм убеден, че престъпна дейност би могла да бъде документирана и всеки, който е извършвал закононарушения и е продавал дела да отиде в съда.” - увери изпълняващият функциите главен прокурор.

„Никога не съм ходил и не съм знаел за съществуването на клуб СС (клубът на Мартин Божанов-Нотариуса - б.р.)”, заяви той, като се обърна към медиите да не му задават провокативни въпроси.

Той отправи въпроса за двата ЕГН на Мартин Божанов към МВР.

Ръководителят на от отдел “Инспекторат” на ВКП Виктор Малинов коментира, че в хода на ревизията в Софийската районна прокуратура ще акцентират върху законосъобразността на начина на възлагане на делата.

„Фокус на тези проверки са определена категория дела, които се наблюдават от СРП”, обясни той.

Проверката трябва да приключи до 28 февруари. Изпълняващият длъжността главен прокурор каза, че ще бъдат проверявани и конкретни дела и конкретни магистрати.

Сарафов обяви, че на 16 февруари ще бъде изслушан в парламента и във ВСС. /БГНЕС