Сърбия подкрепи санкциите на ЕС срещу Беларус

Сърбия подкрепи санкциите, наложени от Европейския съюз срещу Беларус през април тази година заради ситуацията в Беларус и участието ѝ в руската инвазия в Украйна, пише порталът European Western Balkans.

Става дума за Решение 2022/579 на Съвета на ЕС, което беше прието на 8 април. Две седмици по-късно, на 22 април, на сайта на Съвета беше обявено, че Сърбия, Албания, Черна гора, Северна Македония и Босна и Херцеговина се съобразяват с това решение.

Това е вторият път, когато Сърбия се съобразява със санкциите на ЕС, свързани с войната в Украйна, след решението от март да удължи ограничителните мерки на бившия украински президент Виктор Янукович и водещи членове на украинското ръководство от 2010-2014 г.

Решението на Съвета на ЕС от 8 април въвежда секторни санкции срещу беларуската финансова и транспортна система в отговор на участието на Беларус в руската агресия срещу Украйна, се казва в изявление.

Според проучване на Центъра по международни въпроси и сигурност (ISAC), Сърбия последователно спазва ограничителните мерки на ЕС срещу Беларус до април 2019 г., когато не изпълни Декларация 325 на Съвета на ЕС, която само удължава санкциите. /БГНЕС