САЩ бият тревога: Недофинансирането на Украйна намалява способностите й да противодейства на руската агресия

ЕС трябва да бъдат политически подготвени да продължат да подкрепят Украйна, предупреждава първият американски дипломат

Конгресът на Съединените щати трябва да одобри искането на Белия дом за помощ на Украйна възможно най-бързо, за да се предотвратят сериозни последствия за нейната отбрана, заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, цитиран от "Украинская правда“ и "Фокус".

Джейк Съливан заяви на брифинг, че липсата на американско финансиране вече е повлияла на способността на Украйна да се защитава от пълномащабна руска инвазия.

Той отбеляза, че докато Съединените щати все още са в състояние да предоставят военната помощ, която Украйна иска, пълното финансиране ще гарантира последователността и ефективността на тази подкрепа.

"С всяка изминала седмица способността ни да финансираме напълно това, което смятаме за необходимо, за да предоставим на Украйна инструментите и способностите, от които се нуждае, за да защити територията си и да продължи напред, става все по-трудна. Следователно прозорецът (от възможност) се затваря за нас...

Това вече оказва влияние върху способността ни да осигурим това, от което Украйна се нуждае, и това въздействие само ще се увеличи с течение на времето“, заяви той.

Президентът на САЩ Джо Байдън се опитва да убеди Конгреса на САЩ да подкрепи помощта както за Украйна, така и за Израел и да одобри нов пакет от помощ от 106 милиарда долара, включително над 61 милиарда долара финансиране за подпомагане на Украйна.

Новият председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Джонсън настоява пакетите за помощ за Украйна и Израел да бъдат разглеждани от Конгреса поотделно, а "украинският“ пакет да се разглежда заедно с бюджетните кредити за сигурността на границата с Мексико.

През почивните дни новият председател на Камарата на представителите представи законопроект за предотвратяване на спиране на дейността на правителството, така нареченият "шътдаун“ без помощ за Украйна и Израел.

Първият дипломат на ЕС предположи, че помощта на САЩ за Украйна вероятно ще намалее в бъдеще, така че страните от ЕС трябва да бъдат политически подготвени да продължат да подкрепят Украйна на този фон.