САЩ добавиха 14 руски петролни танкера към "черния списък"

Вашингтон санкционира руската държавна компания "Совкомфлот"

Съединените щати включиха в черния списък 14 руски петролни танкера, за да гарантират ограничението на цената на руския суров петрол, наложено от Запада след инвазията на Москва в Украйна, съобщи Си Ен Ен.

Министерството на финансите на САЩ санкционира държавната корабоплавателна компания "Совкомфлот" и обяви, че дава 45 дни за разтоварване на петрол или други товари от 14 нейни кораба преди пълното прилагане на санкциите.

Ценовият таван е насочен към ограничаване на печалбите на Кремъл, като същевременно позволява доставки за енергийните пазари.

„Днес предприемаме следващата стъпка, като се насочваме към най-голямата руска държавна корабоплавателна компания и оператор на флота, нанасяйки огромен удар на техните операции в сянка“, каза в свое изявление заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо.

„Влизаме в следващата фаза на увеличаване на разходите на Русия по отговорен начин, за да смекчим рисковете“, добави той.

Коалиция, включваща Групата на седемте водещи икономики, Европейския съюз и Австралия, постави таван на цената от 60 долара за барел руски суров петрол.

Високопоставен служител на Министерството на финансите каза, че Кремъл се е опитал да избегне ограничението, като е инвестирал в „сенчеста флотилия“ от инфраструктура за търговия на енергийния пазар, позволявайки на Москва да спечели по-високи цени на петрола си през лятото и есента.

Ето защо Вашингтон се съсредоточава върху засилване на принудителните действия, като същевременно „увеличава разходите за Русия от използването на този сенчест флот, от преместването на петрол извън обхвата на тавана на цената“, каза служителят при условие за анонимност. /БГНЕС