САЩ готвят евакуация на дипломатите си от Судан

Американските военни подготвят варианти за евакуация на посолството на САЩ в Судан, заяви в петък министърът на отбраната Лойд Остин, докато администрацията на Байдън обмисляше дали да изтегли персонала от все по-нестабилната столица на страната.

"Разгърнахме някои сили на театъра на военните действия, за да гарантираме, че ще осигурим възможно най-много варианти, ако ни се наложи да направим нещо. И все още не сме били призовани да направим нещо", заяви Остин на пресконференция във военновъздушната база Рамщайн в Германия. "Не е взето никакво решение за каквото и да било."

Двама американски служители заявиха, че скоро се очаква решение за евентуална евакуация на посолството, но не беше ясно дали ще има публично съобщение.

Силите, командвани от двама досегашни съюзници на лидерите на управляващия съвет на Судан, започнаха ожесточена борба за власт миналия уикенд. Досега стотици хора са загинали, а страната, разчитаща на хранителни помощи, се намира в ситуация, която ООН нарича хуманитарна катастрофа.

Генералът от армията на САЩ Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, е обсъдил безопасността на американците в Судан по време на телефонен разговор с началника на суданската армия генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, съобщиха от офиса му.

Джон Кърби, говорител на Белия дом по въпросите на националната сигурност, заяви, че президентът Джо Байдън е одобрил тази седмица план за преместване на американски сили наблизо, в случай че се наложи да помогнат за евакуацията на американски дипломати, без да посочва къде.

"Ние просто предислоцираме някои допълнителни сили наблизо, в случай че са необходими", каза Кърби пред репортери.

Тъй като летището в Хартум е обхванато от сражения и небето не е безопасно, държави, сред които САЩ, Япония, Южна Корея, Германия и Испания, не успяха да евакуират персонала на посолствата си.

Западен дипломат заяви, че ситуацията с евакуацията в Судан е една от най-трудните, които са виждали, като американците вероятно са се съсредоточили върху постигането на прекратяване на огъня и използването му за извеждане на персонала./БГНЕС