САЩ и Великобритания атакуваха позиции на хутите в Йемен

Байдън заяви, че САЩ и съюзниците няма да допуснат продължаване на заплахите срещу корабоплаването

Съединените щати и Великобритания нанесоха въздушни и морски удари по военни цели на хутите в Йемен в отговор на нападенията на размирниците срещу кораби в Червено море.

Свидетели в Йемен потвърдиха пред медиите за експлозии в цялата страна, президентът Джо Байдън предупреди в изявление късно снощи, че няма да се поколебае да предприеме по-нататъшни действия, ако е необходимо.

"Тези целенасочени удари са ясно послание, че Съединените щати и нашите партньори няма да толерират нападения срещу нашия персонал или да позволят на враждебни участници да застрашат свободата на корабоплаването", заяви Байдън.

В изявление на британското министерство на отбраната се казва, че "първите данни сочат, че способността на хутите да заплашват търговското корабоплаване е претърпяла удар".

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който е в болница поради усложнения след операция заяви, че ударите са били насочени срещу способностите на хутите, включително безпилотни самолети, балистични и крилати ракети, крайбрежни радари и въздушно наблюдение.

Представител на хутите потвърди ударите на съюзниците в столицата Сана, заедно с градовете Саада и Дамар, както и в провинция Ходейда, като ги нарече "американско-ционистко-британска агресия".

Свидетели разказаха пред Си Ен Ен, че атаките са били насочени към военна база в близост до летището в Сана, военен обект в близост до летището в Таиз, военноморска база на хутите в Ходейда и военни обекти в провинция Хаджа.

Американски служител, пожелал анонимност, заяви, че ударите се извършват от самолети, кораби и подводници. Той заяви, че повече от дузина места са били обект на удари и че те са имали за цел да отслабят военния капацитет на хутите и не са били само символични.

"Целта на тези удари беше много ясна от самото начало и от президента и тя беше да се премахне способността на хутите да атакуват морски съдове, независимо дали са търговски или военни", заяви друг високопоставен американски служител - от военните среди.

Хутите, които контролират по-голямата част от Йемен, не се подчиниха на призива на ООН и други международни организации да спрат ракетните си нападения и нападенията с дронове по морските маршрути в Червено море, както и на предупрежденията на Съединените щати за последиците, ако не го направят.

Хутите обявиха, че атаките им са в подкрепа на  палестинската терористична групировка "Хамас".

От края на декември подкрепяните от Русия йеменски размирници са нападнали 27 кораба, нарушавайки международната търговия по ключовия маршрут между Европа и Азия, по който се осъществява около 15 % от световния морски трафик.

Нощните удари в Йемен бяха нанесени само няколко дни след най-мащабната до момента атака на хутите от 9 януари в Червено море, която принуди американските и британските военноморски сили да свалят 21 хутски безпилотни самолета и ракети, изстреляни към южната част на Червено море. Военните на САЩ я определиха като комплексна атака.

В изявлението си Байдън заяви, че хутите са се прицелили директно в американските кораби.

Изтъкнати републиканци в Конгреса приветстваха този ход, но го нарекоха закъснял, докато някои от демократите на Байдън изразиха опасения, че САЩ може да бъдат замесени в нова война, продължаваща десетилетия.

През декември повече от 20 държави се съгласиха да участват в ръководената от САЩ коалиция, известна като операция "Пазител на благоденствието", която охранява търговския трафик в Червено море. Ударите на САЩ и Великобритания обаче се извършват извън тази защитна коалиция.

Байдън заяви, че Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия подкрепят операцията.

"Отговорът на международната общност на тези безразсъдни атаки беше единен и решителен", каза Байдън.

Американските и британските въздушни удари, нанесени рано на 12 януари по цели на хутите в Йемен заради неотдавнашните нападения срещу кораби в Червено море, са необходими и пропорционални, заяви министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак.

"Въпреки многократните предупреждения от страна на международната общност хутите продължиха да извършват нападения в Червено море", заяви Сунак.

"Ето защо предприехме ограничени, необходими и пропорционални действия за самозащита, заедно със Съединените щати... за да понижим военния капацитет на хутите и да защитим световното корабоплаване", добави той.

"Нашата цел остава да деескалираме напрежението и да възстановим стабилността в Червено море, но нека посланието ни бъде ясно: няма да се поколебаем да защитим живота на хората и да предпазим свободния търговски поток в един от най-важните водни пътища в света пред лицето на продължаващите заплахи", се казва в съвместно изявление на правителствата на Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Германия, Нидерландия, Нова Зеландия, Южна Корея, Обединеното кралство и Съединените щати.

В същото време Саудитска Арабия съобщи, че следи с "голяма загриженост" американските и британските въздушни удари в съседен Йемен, се казва в изявление на външното министерство от 12 януари, което призовава да не се допуска военна ескалация. /БГНЕС