САЩ: Ако Иран иска отмяна на санкциите, да спре дейностите, които доведоха до тях

Връщане към споразумението от 2015 г. ще има ако Техеран оттегли неприемливите си искания

Единственият начин да се постигне взаимно връщане към ядреното споразумение с Иран от 2015 г., е Техеран да се откаже от по-нататъшните неприемливи искания, заяви Държавният департамент на САЩ.

"Отдавна наричаме тези искания външни. Те нямат място във Виена. Те нямат място в дискусиите относно потенциалното връщане към спазване на СВПД (Съвместния всеобхватен план за действие или споразумението от 2015 г.)", заяви говорителят Нед Прайс на брифинг.

"Ако Иран иска тези санкции да бъдат отменени, той ще трябва да промени основното си поведение; ще трябва да промени опасните дейности, които изобщо са довели до тези санкции", добави той. 

Иран представи отговора си на проектотекста на Европейския съюз, насочен към спасяване на споразумението, който блокът в момента разглежда.

Косвените преговори между Иран и САЩ, водени с посредничеството на ЕС, приключиха в австрийската столица по-рано този месец, като на масата беше поставен окончателен проект на споразумението.

Иранският министър на външните работи Хосейн Амирабдолахиан заяви, че САЩ "устно са се съгласили" с две от техните искания, но не и с третото, което е свързано с гаранции.

Запитан как САЩ ще реагират на окончателния текст на ЕС, Прайс заяви: "Ще споделим мнението си по текста, предложен от върховния представител, директно с него. Ще направим това на четири очи." 

По-рано днес бе съобщено, САЩ проучват текста на иранския отговор.

Ядрената сделка беше подписана през 2015 г. от Иран, САЩ, Китай, Русия, Франция, Обединеното кралство, Германия и ЕС, но Вашингтон под ръководството на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп се оттегли от споразумението през 2018 г. Техеран се ангажира да ограничи ядрената си дейност до граждански цели, а в замяна световните сили се съгласиха да отменят икономическите си санкции срещу Иран. Но оттеглянето на САЩ от знаменателното споразумение и повторното налагане на санкции накара Иран да спре да спазва ядреното споразумение. /БГНЕС