САЩ: Украйна печели битката за Харков, руснаците се изтеглят

Руските военни насочват усилията си към Северодонецк и Лисичанск

Руските военни вероятно са решили напълно да се оттеглят от позициите си около Харков под натиска на украинските контранастъпления и ограничените подкрепления – това се казва в доклад на експерти от американския Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от Би Би Си.      

"Изглежда Украйна спечели битката за Харков. Украинските сили не позволиха на руските войски да обкръжат Харков, да не говорим да го превземат, а след това ги изтласкаха от околностите на града, както направиха с руските войски, които опитаха да превземат Киев", посочват авторите на изследването.

Сега основните усилия на руските войски, както и преди, са насочени към това да обкръжат Северодонецк и Лисичанск от север и от юг.

Руските военни, движещи се от севера на юг, не успаха с опита си да форсират река Северски Донец и понесоха сериозни загуби. .

"На руснаците може да не им стигне допълнителна свежа сила, за да компенсират тези загуби и да продължат настъплението в достатъчно широк мащаб, за да завършат обръжаването (на Северодонецк и Лисичанск), макар че вероятно ще продължат с опитите да го направят" - пише ISW.