САЩ изпратиха бомбардировачи над Южнокитайско море

Това вероятно ще ядоса Пекин при и без това напрегнатите отношения между двете страни

САЩ са изпратили бомбардировачи Б-52 в района на Южнокитайско море тази седмица, съобщиха американски представители. Това вероятно ще ядоса Пекин при и без това напрегнатите отношения между двете страни, предаде Ройтерс.

Говорител на Пентагона заяви, че бомбардировачите Б-52 прелетели над Южнокитайско море като част от "предварително планирани редовни мисии за подобряване на съвместимостта с партньорите и съюзниците в региона", предава БТА. Подобни полети не са рядкост, но обикновено предизвикват раздразнение в Пекин, отбелязва Ройтерс. През юни китайското министерство на външните работи заяви, че никакви военни кораби и самолети не могат да сломят решимостта на Китай да пази територията си - тогава американски Б-52 прелетяха близо до спорни острови в Южнокитайско море.

САЩ и Китай редовно спорят по въпроса за милитаризирането на Южнокитайско море, в което Китай, Тайван, Виетнам, Малайзия, Бруней и Филипините имат свои териториални претенции.

"Ако това беше преди 20 години и Китай не беше милитаризирал тези изкуствени острови, това щеше да е просто поредният бомбардировач, минаващ напът за Диего Гарсия (атол и военна база в Тихия океан - б.р.) или някъде другаде", каза американският министър на отбраната Джеймс Матис пред репортери.

Говорителят на Пентагона добави, че отделно от това във вторник САЩ са изпратили бомбардировачи Б-52 и над Източнокитайско море, като част от "предварително планирана редовна, комбинирана мисия".

Китай неотдавна отхвърли искане на американски военен кораб да посети Хонконг на фона на растящото напрежение между Пекин и Вашингтон.

Китайските власти повикаха американския посланик и отложиха двустранни преговори по военните въпроси заради решението на САЩ да наложат санкции на китайска военна структура и директора й заради закупуването на руски изтребители и ракетни комплекси земя-въздух.

Матис заяви, че не смята, че в отношенията с Китай е настъпило някакво фундаментално изменение.

"Запазваме отношенията между въоръжените сили, равнището на сътрудничество може и да върви ту във възходяща, ту в низходяща посока, но съществуват стратегически отношения, нуждата от които се признава и от двете страни", добави Матис.

САЩ и Китай са въвлечени в търговска война, предизвикана от обвиненията на президента Доналд Тръмп, че Китай отдавна се опитва да краде американска интелектуална собственост, да ограничава достъпа до пазарите си и по нечестен начин да субсидира държавни компании.

Вчера Тръмп обвини Китай, че иска да се намеси в изборите за Конгрес на САЩ на 6 ноември. По думите му Пекин не иска неговата Републиканска партия да се представи добре на изборите заради позицията на американския президент по въпроса за търговията.