САЩ изтеглят представителите си към мисията на ОССЕ в Донецк

ОССЕ отказва да коментира американските действия

Американските служители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) започнаха да се изтеглят с автомобили от контролирания от бунтовниците град Донецк в Източна Украйна в неделя, е съобщил свидетел на Reuters, на фона на опасенията от възможна руска инвазия.

ОССЕ не отговори на искане на агенцията за коментар.

Съединените щати и техните съюзници призоваха своите граждани незабавно да напуснат Украйна, за да не бъдат засегнати от руска инвазия, включително възможно въздушно нападение, като бе отправено предупреждавайки, че атака може бъде извършена по всяко време.

В събота и българското Външно министерство призова сънародниците ни да се въздържат от всякакви пътувания до Украйна и прикани българските граждани, които се намират на територията на страната, да предприемат мерки за напускане на страната с наличните към момента транспортни средства.

В неделя и Скопие призова гражданите си да напуснат Украйна. В момента там има около сто македонски граждани, а МВнР на РСМ има няколко плана за различни дейности и различни сценарии, които могат да се случат през следващия период в тази страна, каза външният министър на страната Буяр Османи.

„Има четири категории наши граждани в Украйна – в първата категория са посланикът и още един дипломат в посолството ни в Киев и техните семейства. „Тъй като те са основен персонал за нашето посолство и засега няма решение за закриването му“ - каза Османи, „дипломатите ще останат в Украйна, докато не бъде взето друго решение, но беше решено семействата им да се върнат в Скопие следващата седмица".

Министерството на външните работи има споразумение с България и ако има нужда от изтеглянето на двамата дипломати, има напълно определена уговорка как това ще бъде организирано, обясни Османи.

Решено е засега около 30 наблюдатели от Северна Македония да останат в Украйна в рамките на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ, които са втората категория македонски граждани там.

„Мисията за наблюдение на ОССЕ е важна за наблюдението на събитията в Украйна и затова все още не сме решили да оттеглим наблюдателите си, но сме в тясна координация с другите участващи страни, със Секретариата на ОССЕ във Виена и ще решим кога да направим оценка. Засега само САЩ са решили да изтеглят наблюдателите си като част от мисията на ОССЕ, но не и други държави", каза външният министър.

"В третата категория са около 40 наши граждани, които са в Украйна по различни причини и около 30 членове на техните семейства, като повечето от членовете на семействата са украински граждани. За нашите граждани ще повторя призива от преди два дни - да се използва възможността с търговски полети да напуснат страната и да се върнат в Северна Македония. Публичният апел към гражданите на Северна Македония, които са в Украйна да напуснат страната, беше първият от нашите планове,” каза Османи и добави, че някои от плановете започват да се реализират въз основа на тясната комуникация, която МВнР имаше тази седмица със съюзниците.

Източник: Агенция "Фокус"