Засега САЩ не виждат готовност Русия да използва ядрено оръжие или да взриви Запорожката АЕЦ

Джон Кърби

Джон Кърби

САЩ следят изкъсо превзетата от руската армия Запорожка атомна електроцентрала и руските ядрени оръжия. Засега няма признаци за евентуален ядрен удар.

Това каза Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на брифинга, който той е дал.

„Имаме способността да наблюдаваме радиоактивната активност в близост до централата и просто не сме забелязали никакви признаци, че тази заплаха е непосредствена, но я наблюдаваме много, много внимателно“, отбеляза Корби по повод Запорожката АЕЦ.

Запитан за плановете за използване на ядрени оръжия срещу Украйна, Кърби посочи, че Русия е ядрена сила и Съединените щати наблюдават нейните ядрени способности, доколкото е възможно.

„И ние не видяхме никакви признаци, освен агресивна реторика, че Русия има някакво намерение да се използват ядрени оръжия на територията на Украйна“, каза той.

Кърби увери, че САЩ не са видели нищо, което да ги накара да променят "собствена си стратегическа позиция на възпиране".

Изданието припомня, че Русия и Беларус, които са близки съюзници във войната срещу Украйна, се договориха в началото на тази година да разположат част от тактическия ядрен арсенал на Москва в Беларус. Руският президент Владимир Путин обяви планове за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус за първи път.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че заплахата Владимир Путин да използва тактически ядрени оръжия е "реална". Причината е ясна. Руските войски превзеха най-голямата в Европа Запорожка атомна електроцентрала през март 2022 г. Ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов преди дни заяви, че Русия е приключила подготовката за взривяване на Запорожката АЕЦ, охладителният басейн и четири от шестте енергоблока са минирани. Той обясни, че без охлаждане ядрените реактори могат да се стопят за период от десет часа до 14 дни.

Превод: Faktor.bg