САЩ: Няма да допуснем китайски стоки на занижени цени да залеят пазара

Джанет Йелън разговаря с китайски официални лица

Джанет Йелън

Джанет Йелън

„САЩ няма да приемат ситуация, при която китайски стоки на занижени цени заливат световния пазар, нанасяйки щети на други индустрии.“

Това заяви председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, цитирана от АФП.

Предупрежденията на Йелън дойдоха след разговори с китайски официални лица и бизнес лидери в южния град Гуанджоу и столицата Пекин.

Опасенията на Вашингтон са, че тъй като подкрепата на китайското правителство създава по-голям производствен капацитет, отколкото световните пазари могат да поемат, вълната от евтин износ в сектори като слънчевата енергия и електрическите превозни средства може да задуши растежа на тези индустрии в други страни.

„Преди повече от десетилетие масираната подкрепа на китайското правителство доведе до заливане на световния пазар със стомана на по-ниски цени. Това унищожи индустриите по целия свят и в САЩ.“ - припомни председателката на Федералния резерв.

"Дадох ясно да се разбере, че президентът Байдън и аз няма да приемем отново тази реалност", каза тя.

Освен че разгледа въпроса с китайския вицепремиер Хе Лифенг в продължение на около 11 часа разговори, тя го повдигна и пред премиера Ли Цян. Вашингтон се надява чрез тези стъпки посланието да стигне до най-високите нива на китайското политическо управление.

Йелън заяви, че е особено обезпокоена от определени дисбаланси, като например слабото потребление на домакинствата в Китай и свръхинвестициите на предприятията, подсилени от "мащабната държавна подкрепа в определени промишлени сектори".

Министърът на търговията на Китай Уанг Уентао обаче нарече опасенията за свръхкапацитет "неоснователни".

Двете страни се договориха да отворят канали за по-нататъшни разговори относно свръхкапацитета. /БГНЕС