САЩ обещаха на Путин още повече страдания за Русия

Белият дом обяви, че Русия ще се изправи пред още по-голямо икономическо страдание, ако конфискува активите на чуждестранните компании, които се изтеглят от страната, както заплаши президентът Владимир Путин, предаде „Ню Йорк Таймс”.

Заради руската военна агресия в Украйна редица западни компании се сбогуваха с руския пазар. Путин заяви, че руското правителство може да поеме активите на чуждестранни компании, които се изтеглят от федерацията. Джен Псаки, прессекретарят на Белия дом, написа в Туитър, че администрацията на Джо Байдън приветства решението на американски и други компании да напуснат Русия, защото не искат да участват в нейната война срещу Украйна.

„Всяко беззаконно решение на Русия да изземе активите на тези компании в крайна сметка ще доведе до още по-голяма икономическа болка за Русия“, добавиха от Белия дом. „Това ще подчертае ясното послание към световната бизнес общност, че Русия не е безопасно място за инвестиране и правене на бизнес.
                                                                                           
По-рано Путин спомена за възможността за национализиране на активите на западни компании, които се изтеглят от руския пазар, и призова висши служители да „действат решително“ за запазване на работните места. Путин каза, че активите на някои компании трябва да бъдат прехвърлени „на тези, които искат да работят“. Западните санкции, както и изтеглянето на компании от Русия заради военната ѝ агресия срещу Украйна, подложиха на огромен натиск руската икономика. Руската рубла вече е абсолютно непотребна, а цените на основни стоки се повишиха рязко. Кремъл е особено притеснен от оттеглянето на западните компании, които някога символизираха интеграцията на постсъветска Русия в световната икономика, сред които McDonald's и Coca-Cola.