САЩ обмислят санкции срещу решението на МНС за Нетаняху


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предложи да работи със законодателите за потенциални санкции срещу Международния наказателен съд, след като прокурорът му поиска заповеди за арест на висши израелски служители. Блинкен заяви по време на изслушване в Конгреса, че е "решен" да предприеме действия срещу "дълбоко погрешното решение" на МНС.

Коментарите му идват на фона на стремежа на републиканците да наложат санкции на служители на МНС, които могат да бъдат гласувани още тази седмица.

Съединените щати не са член на съда, но са подкрепяли предишни съдебни преследвания, включително издадената от МНС заповед за арест на руския президент Владимир Путин след началото на войната в Украйна.

По време на изслушване в сенатската комисия по външни отношения Джеймс Риш, водещият републиканец в комисията, попита дали Блинкен ще подкрепи законодателство, което да се занимава с това МНС "да си пъха носа в делата на държави, които имат независима, легитимна и демократична съдебна система".

"Искаме да работим с вас на двупартийна основа, за да намерим подходящ отговор. Поемам ангажимент да направя това", заяви държавният секретар.

Блинкен заяви, че "няма съмнение, че трябва да разгледаме подходящите стъпки, които да предприемем, за да се справим отново с това, което е дълбоко погрешно решение".

На 20 май главният прокурор на МНС Карим Хан обяви, че е подал молба за издаване на заповеди за арест срещу израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант.

Хан поиска заповеди за арест и на трима служители на Хамас - Яхия Синвар, лидер на организацията в Газа, Мохамед Дейф, командир на военното крило на бригадите "Касам", и Исмаил Хания, ръководител на политическото бюро на организацията./БГНЕС