САЩ: Очакваме РСМ да спазва Преспанското споразумение

ВМРО-ДПМНЕ обяви че то противоречи на националните интереси на РСМ

„САЩ очакват Северна Македония да запази духа на Преспанското споразумение, а обществената дискусия да се основава на факти.“

Това съобщи Държавният департамент на САЩ за "Гласът на Америка".

Медиите в Гърция пишат, че Атина следи отблизо политическите изявления, свързани с Преспанското споразумение, и използването на името Македония в предизборната кампания на някои кандидати.

"Както САЩ остават ангажирани със Споразумението от Преспа, така и ние очакваме Северна Македония да запази този дух, а общественият дискурс да остане основан на факти и да се корени в ангажимента за бъдещето на Северна Македония в ЕС." - каза говорител на Държавния департамент, запитан дали САЩ са загрижени за евентуално подкопаване на Споразумението от Преспа.

През 2021 г. президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, която предвиждаше замразяване на активи и забрана за влизане в САЩ на лица, които работят срещу Споразумението от Преспа и Охридското рамково споразумение.

"Лицата, които са отговорни или участват, пряко или непряко, в нарушение или в действие, което възпрепятства или застрашава изпълнението на което и да е регионално споразумение за сигурност, мир или сътрудничество, или рамково споразумение, свързано със Западните Балкани, включително Договора от Преспа от 2018 г., Охридското рамково споразумение от 2001 г.", се казва в изпълнителната заповед на Байдън.

След това Държавният департамент поясни, че изпълнителната заповед не се отнася само за лица в страните от Западните Балкани, които застрашават Споразумението от Преспа, но и в други страни.

След заповедта на Байдън опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в писмено изявление заяви, че не е участвала в преговорите и внасянето на Преспанското споразумение в парламента и че то противоречи на македонските национални интереси. /БГНЕС