САЩ одобриха сделка за 400 ракети с далечен обсег за Япония

Два типа ракети "Томахоук" с обсег 1600 км

Съединените щати одобриха искането на Япония за закупуване на 400 ракети "Томахоук", което е част от стремежа на Токио да укрепи отбраната си въпреки новия диалог с Китай, предаде АФП.

Държавният департамент съобщи, че одобрява продажбата на стойност 2,35 млрд. долара, която включва два типа ракети "Томахоук" с обсег на действие 1600 км.

Държавният департамент заяви, че продажбата е насочена към "подобряване на сигурността на основен съюзник, който е фактор за политическа стабилност и икономически напредък в Индо-тихоокеанския регион".

Продажбата "ще подобри способността на Япония да посрещне настоящите и бъдещите заплахи, като предостави конвенционална ракета земя-повърхност със значителен обсег на действие, която може да неутрализира нарастващите заплахи", се казва в изявлението.

През февруари министър-председателят Фумио Кишида заяви пред парламентарна комисия, че правителството му търси 400 ракети "Томахоук" като част от мащабни мерки в областта на отбраната.

Япония е разтревожена от нарастващото военно влияние на Китай, включително от ученията му около Тайван, както и от ракетните изпитания на Северна Корея, която притежава ядрено оръжие.

Сделката за ракетите продължава въпреки диалога с Китай, насочен към намаляване на напрежението.

През последните дни китайският президент Си Дзинпин се срещна поотделно с Кишида и президента на САЩ Джо Байдън в рамките на срещата на върха за Азиатско-тихоокеанския регион в Сан Франциско. /БГНЕС