САЩ официално излизат от Договора за въоръжените сили в Европа

Това решение е взето след като Русия официално се оттегли от споразумението, което фиксираше края на Студената война

САЩ и техните съюзници от НАТО уведомиха във вторник, че официално ще преустановят участието си в договора от 1990 г., ограничаващ конвенционалните сили в Европа, отбелязвайки края на поредно забележително споразумение за контрол на въоръженията, съобщава The Wall Street Journal, цитиран от "Фокус".

Ходът на Организацията на Северноатлантическия договор следва официалното оттегляне на Русия от споразумението във вторник и дългогодишните оплаквания на Запада, че Москва не спазва условията на договора.

"Оттеглянето на Русия е последното от поредица от действия, които систематично подкопават евроатлантическата сигурност“, се казва в изявление от вторник на ръководния орган на НАТО, Северноатлантическия съвет.

Спирането на участието в договора – което беше договорено с разпадането на Варшавския договор и Съветския съюз – ще даде на САЩ повече гъвкавост при разполагането на сили по северния и южния фланг на НАТО, включително в Румъния и България близо до Украйна. Това също така позволява на западните съюзници на Украйна да избягват споделянето на информация за разполагането на техните сили с държави, близки до Русия.

"Оттеглянето на Русия от договора е неустойчиво и изисква силен отговор от страна на Aлианса“, посочи високопоставен служител на Държавния департамент. "Ако не предприемете нищо, това би изпратило грешно послание“.

Спирането ще стане факт на 7 декември за САЩ, отбеляза още служителят.

С това се слага край на пореден важен договор, който помогна за фиксиране на края на Студената война.