САЩ ограничават пътуванията на свои служители в Израел

Да не пътуват извън районите на Йерусалим, Тел Авив и Беер Шева

От посолството на САЩ съобщиха, че на служителите е било казано да не пътуват извън районите на Йерусалим, Тел Авив и Беер Шева "заради повишени нива на предпазливост".

Иран се закани да отвърне на удара, след като преди 11 дни Израел порази иранското консулство в Сирия, при което загинаха 13 души.

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Лорд Камерън е телефонирал на иранския си колега, за да го призове да не продължава ескалацията.

Израел не е поел отговорност за нападението срещу консулството, но се смята, че стои зад него.

Иран подкрепя "Хамас", палестинската групировка, която воюва срещу Израел в Газа, както и различни прокси групировки в региона, включително някои от тях - като "Хизбула" в Ливан - които често извършват удари срещу израелците.

Сред загиналите при нападението на консулството са висш командир на елитните ирански сили Кудс в Сирия и Ливан, както и други военни.

В речта си от сряда президентът на САЩ Джо Байдън обеща "желязна" подкрепа на Израел.

Командирът, отговарящ за операциите на САЩ в Близкия изток, Ерик Курила, замина за Израел за разговори с официални лица относно заплахите за сигурността.

Пентагонът съобщи, че посещението е било планирано по-рано, но е било преместено "поради последните събития".

След разговор с иранския външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан лорд Камерън заяви, че е "дал ясно да се разбере, че Иран не трябва да въвлича Близкия изток в по-широк конфликт".

"Дълбоко съм обезпокоен от възможността за погрешна преценка, която да доведе до по-нататъшно насилие", каза той.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е разговарял с външните министри на Китай, Саудитска Арабия и Турция, изтъквайки, че по-нататъшната ескалация не е в ничий интерес.

В неделя ирански официален представител предупреди, че посолствата на Израел "вече не са в безопасност", като предположи, че сградата на консулството може да бъде възможна мишена.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви пред американския си колега, че "всяка пряка иранска атака" на израелска територия "ще изисква подходящ израелски отговор срещу Иран"./БГНЕС