Байдън ускорява ратификацията на членството на Финландия и Швеция в НАТО

Процедурата се извършва пряко от президента, а Сенатът на Конгреса дава своето съгласие.

Джо Байдън

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън изпрати протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) за ратификация в Сената на Конгреса на САЩ. Това съобщи в понеделник пресслужбата на Белия дом, която публикува копие от текста на посланието на американския лидер до горната камара на законодателния орган.

"С настоящото представям за <...> съгласие на Сената за <...> ратификация протоколите към Северноатлантическия договор от 1949 г. относно присъединяването [към НАТО] на Република Финландия и Кралство Швеция. Протоколите бяха подписани в Брюксел от името на САЩ и другите страни по Северноатлантическия договор на 5 юли 2022 г.", пише Байдън.

Според особеностите на американското законодателство процедурата по ратификация се извършва пряко от президента на САЩ, а Сенатът на Конгреса дава своето съгласие.

Ръководителят на американската администрация призовава сенаторите да дадат "бързо <...> съгласие за ратифициране на протоколите". Вашингтон призовава всички свои съюзници от НАТО да "действат бързо" в своите собствени "процеси на ратификация <...>, като вземат предвид настоящите глобални съображения", подчертава Байдън. Освен това той посочва, че "член 10 от Северноатлантическия договор, който определя политиката на отворени врати на НАТО, е част от доктриналната рамка на алианса". Според американския президент Финландия и Швеция "повече от отговарят" на изискванията за присъединяване към Северноатлантическия блок. Двете страни няма да бъдат потребители на алианса, а приносители на сили, съоръжения и ресурси, и тяхното приемане "ще помогне за напредъка на приоритетите на САЩ в НАТО", добави Байдън.

Междувременно в понеделник вестник "Политико" публикува в електронната си версия материал, основан на интервю, дадено от финландския посланик в САЩ Мико Хаутала. Той посочва, че Хелзинки предвижда Финландия и Швеция да станат официално членове на НАТО в края на тази година. "Хаутала заяви, че краят на 2022 г. е оптимистичен сценарий за всички 30 членове на НАТО да одобрят присъединяването на Финландия и Швеция към алианса", пише "Политико". /БГНЕС