САЩ: Продажбата на F-16 на Турция ще укрепи интегритета на НАТО

"Конгресът има ключова роля при разглеждането на продажбите на оръжия"

Държавният департамент на САЩ заяви, че президентът Джо Байдън отдавна е изразил ясната си подкрепа за модернизацията на турския флот със самолети F-16 и приветства ратификацията на протокола за присъединяване на Швеция към НАТО от страна на турския парламент.

Запитан за одобрението на турския парламент на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, говорител на Държавния департамент заяви пред Aнадолската агенция, че САЩ очакват с нетърпение да получат ратификационния документ на Турция във Вашингтон.

"Като изключително способен партньор в областта на отбраната, бързото присъединяване на Швеция към НАТО ще укрепи алианса", заяви говорителят.

Запитан кога Държавният департамент ще придвижи напред продажбата на изтребители F-16 на Турция, говорителят заяви: "Президентът Байдън отдавна е категоричен, че подкрепя модернизацията на турския флот от F-16, което е инвестиция в оперативната съвместимост на НАТО."

"Тази предложена продажба ще подкрепи интересите на националната сигурност на Съединените щати, Турция и всички съюзници от НАТО", допълни той.

"Конгресът има ключова роля при разглеждането на продажбите на оръжия и някои членове на Конгреса публично заявиха, че одобрението на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО е ключов фактор, преди да могат да подкрепят продажбата на F-16 на Турция", добави говорителят. /БГНЕС