САЩ: Путин след 300 дни изрече думата "война” - като нова стъпка в признаване на реалността да изтегли войските си

Изтървана дума на пресконференция

Съединените щати призоваха руския президент Владимир Путин да признае реалността и да изтегли войските си от Украйна, след като самият той най-накрая нарече инвазията в Украйна "война".

Откакто Путин нареди нахлуването през февруари, Русия официално говори за "специална военна операция" и наложи закон, който криминализира наричането на войната с истинското й име - властите наричат това "подвеждаща терминология".

Но на пресконференция вчера самият Путин използва думата "война", като заяви, че се надява тя да приключи възможно най-скоро.

"От 24 февруари САЩ и останалата част от света знаеха, че "специалната военна операция" на Путин е непровокирана и неоправдана война срещу Украйна. Най-накрая, след 300 дни, Путин нарече войната с истинското й име." - заяви говорител на Държавния департамент.

"Като следваща стъпка в признаването на реалността, ние го призоваваме да прекрати тази война, като изтегли силите си от Украйна."

Държавният департамент заяви, че каквато и да е терминологията на Путин, агресията на Русия срещу суверенния ѝ съсед доведе до смърт, разрушения и разселване.

"Народът на Украйна несъмнено не намира утеха в това, че Путин заявява очевидното, както и десетките хиляди руски семейства, чиито роднини са загинали в битката във войната на Путин", подчертават от Държавния департамент. /БГНЕС, АФП