САЩ разполагат подразделение на морската пехота на японския остров Окинава

С оглед на сериозността на средата за сигурност

Лойд Остин

Лойд Остин

САЩ ще разположат ново подразделение на морската пехота на южния японски остров Окинава, предаде Анадолската агенция, цитирайки министъра на отбраната Лойд Остин.

"Решихме, че 12-и артилерийски полк ще остане в Япония и ще бъде реорганизиран в 12-и литорален полк на морската пехота до 2025 г.", заяви Остин по време на пресконференция с японския си колега Ясуказу Хамада.

"Ще оборудваме това ново формирование със съвременни разузнавателни средства, средства за наблюдение и разузнаване, както и с противокорабни и транспортни способности, които са подходящи за настоящата и бъдещата среда на заплаха", заяви Остин.

Двамата министри на отбраната ще се срещнат и в петък и ще подпишат споразумения за повишаване на отбранителните способности на двете държави.

"Министър Хамада и аз ще подпишем нови договорености, които ще увеличат възможностите за тясно сътрудничество на японските и американските отбранителни предприятия в областта на съвременните технологии, както и за увеличаване на връзките между съответните ни индустриални бази", заяви Остин.

От своя страна Хамада заяви, че Япония и САЩ ще приложат стратегиите си бързо и последователно с оглед на сериозността на средата за сигурност.

"Въз основа на новата стратегия с цел бързо постигане на фундаментално укрепване на отбранителните способности на Япония се ангажирам да положа максимални усилия за придобиване на нови способности, включително способности за нанасяне на контраудари, и за повишаване на способността за постоянно благополучие", заяви японският министър на отбраната. /БГНЕС