САЩ разрешиха извънредна продажба на военна продукция на Украйна на стойност 138 мил. долара

Украйна се нуждае спешно от техническа подкрепа, за да продължи да работи ракетната система

Държавният департамент на САЩ разреши извънредна продажба на военна продукция на Украйна на стойност 138 милиона долара. Става дума за осигуряване на критични ремонти и резервни части за ракетни системи Hawk, предава Associated Press.

По данни на агенцията стъпката е предприета с аргумента, че Украйна се нуждае спешно от техническа подкрепа, за да продължи да работи ракетната система.

"Украйна спешно трябва да увеличи своите способности за защита срещу руски ракетни атаки и въздушните способности на руските сили“, поясняват в разпространения текст.

Според американците подкрепата за системите Hawk ще засили способността на военните на Киев да защитава своя народ и критична инфраструктура.

Hawk е противовъздушна ракетна система със среден обсег и е приета на въоръжение в американската армия през 1959 година. През 1971 година системата за ПВО получава цялостна модернизация, която включва няколко подобрения на самата ракета и подмяна на всички радарни системи с нови модели. През следващите 20 години към Hawk се добавя подобрена електронна защита и през 1995 година системата получава нова бойна глава, която й позволява да сваля тактически ракети с малък обсег. По време на Студената война Hawk бе основната противовъздушна система на САЩ и страните от НАТО.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) използват третата модификация на системата, която започна да се разработва през 1983 година и влиза на въоръжение в американската армия през 1989 година. Тази версия има актуализиран компютърен хардуер и софтуер, нов радар с непрекъснати вълни. Освен това е в състояние да открива цели по време на едно сканиране и има възможност за множество атаки чрез едновременно прихващане на множество цели на ниско ниво.