САЩ: Русия да не въоръжава петролната си и газова индустрия срещу европейските държави

Съединените щати предупредиха Русия да не "въоръжава" огромната си петролна и газова индустрия срещу европейските държави, които внасят енергия, в случай на конфликт заради Украйна.

"Ако Русия реши да въоръжи доставките си на природен газ или суров петрол, това няма да остане без последствия за руската икономика", заяви пред репортери високопоставен американски служител.

Въпреки че Европейският съюз получава около 40% от доставките си от Русия, Москва също разчита в голяма степен на продажбите на енергия за своя национален бюджет, което означава, че "това е взаимозависимост", каза служителят.

Съединените щати и европейските им съюзници проучват световните пазари за алтернативни енергийни източници, за да смекчат последиците от евентуален конфликт с основния износител на енергия Русия заради Украйна.

"Работим с държави и компании от цял свят, за да гарантираме сигурността на доставките и да смекчим ценовите шокове", каза служителят. "Планирането на извънредни ситуации" включва преговори с доставчици в Северна Африка и Азия за "временно увеличаване на добива на газ". /БГНЕС