САЩ: Русия трябва да се изтегли от Грузия, да понесе отговорност за агресията

Кремъл погазва мирното споразумение от 2008 г.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон е изпълнен с решителност да търси отговорност от Русия за агресията срещу Грузия през 2008 г. и неизпълненото споразумение за изтегляне на руските войски от нейната територия. 

"Както и в Украйна, народът на Грузия страда от последиците от пренебрегването на международното право от страна на Русия и желанието ѝ да доминира над своите съседи", подчерта Блинкън във връзка с  навършването на 15 години от началото на войната в Грузия, предаде Укринформ.

По думите му, действията на Кремъл през периода на окупацията на Грузия, агресивната кампания по дезинформиране на населението, масовото разселване на хора, създават неописуеми трудности за грузинския народ. 

"Съединените щати са все така изпълнени с решителност да подведат Русия под отговорност за неизпълнение на сключеното през 2008 г. споразумение от 6 точки за прекратяване на огъня, което предвижда изтегляне на войските ѝ на позициите от времето преди конфликта, както и осигуряването на безпрепятствен достъп за доставки на хуманитарна помощ", отбеляза Блинкън.

Той добави, че Русия трябва да се откаже от обявената от Кремъл „независимост“ на грузинските региони Абхазия и Южна Осетия. Това ще позволи на стотици хиляди вътрешно преселени лица да се върнат безопасно по домовете си.

"Навършват се 15 години откакто Русия нахлу в Грузия и окупира 20% от нейната територия. Русия и досега отказва да изпълнява своите ангажименти от 2008 г. за прекратяване на огъня. Съединените щати решително подкрепят суверенитета, териториалната цялост и евроатлантическите стремежи на Грузия."- написа държавният секретар в платформата Х (доскоро Twitter).

Превод Faktor.bg