САЩ поразиха 3 подземни склада на хутите в Йемен

Бунтовниците продължават нападенията срещу корабоплаването в Червено море

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Американските военни съобщиха, че са нанесли удари по три подземни склада, използвани от хутите в Йемен, докато подкрепяните от Иран бунтовници продължават да извършват нападения срещу корабоплаването в Червено море.

Силите на САЩ "нанесоха удари за самоотбрана срещу три подземни склада на хутите в контролираните от иранските терористи хути райони на Йемен", се казва в изявление на Централното командване (CENTCOM).

В него се посочва още, че вчера американските сили са унищожили четири безпилотни летателни апарата в контролираните от хутите райони на Йемен, като същевременно са регистрирали четири противокорабни балистични ракети, изстреляни от хутите към Червено море.

"Не са докладвани наранявания или щети от американски, коалиционни или търговски кораби", заявиха от CENTCOM.

Хутите започнаха да атакуват кораби в Аденския залив и Червено море през ноември.

Те се заканиха да атакуват израелски, британски и американски кораби, както и плавателни съдове, насочващи се към израелски пристанища, нарушавайки трафика по жизненоважния търговски път край бреговете на Йемен.

Нападенията доведоха до увеличаване на застрахователните разходи на корабите, преминаващи през Червено море, и накараха много корабни фирми да изберат далеч по-дългия маршрут около южния край на Африка. /БГНЕС