САЩ: Сърбия има сериозни проблеми с корупцията, свободата на словото и правосъдието

Трафик на хора, насилие

„Сърбия има сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, корупцията в правителството и сериозни ограничения на свободата на изразяване и печата“.

Това се казва в доклада за правата на човека, публикуван от Държавния департамент на САЩ, съобщи „Данас“.

Когато става въпрос за ограничения на свободата на изразяване и печата, Държавният департамент набляга особено на насилието, заплахите за насилие и съдебните производства срещу журналисти.

Сред отбелязаните проблеми са трафикът на хора, насилието или заплахите за насилие, насочени към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, интерсексуални или други сексуални малцинства.

В него се посочва, че според много наблюдатели многобройни случаи на корупция, социално и домашно насилие, нападения срещу гражданското общество и други злоупотреби са останали неразкрити и ненаказани, като се отбелязва, че правителството е предприело стъпки за установяване, разследване, преследване и наказване на държавни служители и полицията, които са нарушили правата на човека - след публични твърдения за злоупотреби.

Посочва се, че независими международни и местни неправителствени организации и надзорни органи са съобщили, че съдебната система в Сърбия е обект на корупция и политическо влияние, както и че правителствени служители и депутати продължават публично да коментират разследвания, съдебни производства или работата на отделни съдии и прокурори.

Позовавайки се на доклада на Freedom House, Държавният департамент посочва, че Сърбия е определена като "преходен или хибриден режим". Отбелязва се и непрекъснатия и нарастващ натиск на правителството върху независими медийни къщи и журналисти, както и засилващата се доминация и манипулация на медиите, които произхождат от държавната компания Telekom Srbije.

В доклада се споменават самоналожената автоцензура сред журналистите, затрудненият достъп на опозиционните лидери до медиите и финансите. Обърнато е внимание и на факта, че Регулаторният орган за електронни медии (РЕМ) е удължил с още 8 години лицензите за национално излъчване на телевизии с проправителствена редакционна политика.

Критиките на опозиционни лидери и активисти на гражданското общество се отнасят до факта, че РЕМ не е ефективен в работата си и че постоянно е на страната на управляващата коалиция, което осигурява несправедлива медийна среда. /БГНЕС