САЩ създават многонационална мисия за борба с хутите в Червено море и Аденския залив

Операция "Пазител на благоденствието"

Лойд Остин

Лойд Остин

По време на посещението си в Близкия изток министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се готви да обяви мащабна многонационална мисия, наречена "Операция "Пазител на благоденствието", за противодействие на продължаващата заплаха от безпилотни самолети и ракети от страна на йеменските хути срещу търговското корабоплаване в Червено море и Аденския залив, съобщават израелските медии.

Решението идва след като през последните дни военни кораби на САЩ и Обединеното кралство свалиха безпилотни самолети на хутите.

"Отивам в Израел, Бахрейн и Катар, за да подчертая ангажиментите на САЩ за укрепване на регионалната сигурност и стабилност и да работя с партньори и съюзници за напредък на отбранителните способности", заяви министърът на отбраната в X.

На 15 ноември две корабни компании Maersk и Hapag-Lloyd обявиха, че ще спрат дейността си в Червено море след нападенията на хутите. Ден по-късно други две големи корабни компании, Mediterranean Shipping Company и CMA CGM направиха същото.

Междувременно Остин нареди на самолетоносача USS Gerald R. Ford и още един военен кораб да останат в Средиземно море още няколко седмици, за да поддържат присъствие с два кораба близо до Израел, докато войната с Хамас продължава.

Пентагонът засили военното си присъствие в региона след опустошителните атаки на Хамас от 7 октомври – при които палестински терористи убиха около 1200 души в Южен Израел, повечето от които цивилни, и взеха около 240 заложници.

Все още в плен на хутите e корабът Galaxy Leader заедно с екипажа му, в който има и двама българи. Плавателният съд беше нападнат на 19 ноември и в момента е закотвен край бреговете на пристанище в Червено море. Хутите дори го превърнаха в туристическа атракция.

Индийски военноморски кораб продължава да следи ситуацията около пленения български товарен кораб „Руен“ с 9 българи на борба, за който по-рано стана ясно, че се насочва към бреговата линия на Сомалия. По-рано кораб на испанските военноморски сили се отправи с пълна скорост към „Руен“. /БГНЕС